دوره 28، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 28 شماره 1 صفحات 33-20 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Taheri A, Marashi S A, Hamid N, Beshlideh K. The Effectiveness of Compassion-Focused Therapy on Psychological Well-Being and Meaning in Life of Mothers of Children With Intellectual and Developmental Disorders. IJPCP 2022; 28 (1) :20-33
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3308-fa.html
طاهری اکبر، مرعشی سید علی، حمید نجمه، بشلیده کیومرث. اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر بهبود بهزیستی روان‌شناختی و تقویت معناداری زندگی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال ذهنی‌-رشدی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1401; 28 (1) :20-33

URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3308-fa.html


1- گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
2- گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران. ، sayedalimarashi@scu.ac.ir
چکیده:   (4535 مشاهده)
اهداف: تعیین اثر بخشی درمان متمرکز بر شفقت بر بهبود بهزیستی روان‌شناختی و تقویت معناداری زندگی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال ذهنی-‌رشدی بود. 
مواد و روش ها: روش این مطالعه از نوع آزمایشی با طرح پیش‌آزمون‌ پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را همه مادران کودکانِ مبتلا به اختلال ذهنی-‌رشدی اهواز در سال تحصیلی 1398-1397 تشکیل دادند که از میان آن‌ها به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، 30 نفر از مادرانی که نمره‌های بهزیستی روان‌شناختی و معناداری زندگی‌شان یک انحراف معیار پایین‌تر از میانگین نمونه اولیه بود، انتخاب و به‌‌صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. سپس طرح آزمایش برای گروه آزمایش اجرا شد. برای جمع‌آوری داده از فرم 84 سؤالی مقیاس بهزیستی روان‌شناختی ریف و پرسش‌نامه معنا‌داری زندگی استیگر استفاده شد. داده‌ها از طریق آزمون آماری تحلیل کوواریانس تجریه و تحلیل شدند.
یافته ها: آزمون‌های آماری تحلیل کوواریانس چند‌متغیری در گروه‌های آزمایش و کنترل نشان می‌دهد که این گروه‌ها حداقل در یکی از متغیرهای وابسته با یکدیگر تفاوت معنا‌داری دارند. نسبت F تحلیل کوواریانس تک‌متغیری برای متغیر بهزیستی روان‌شناختی (32/48‌=‌F و 0/001≥P) و برای متغیر معناداری زندگی (51/32=‌F و 0/001≥P) به ‌دست ‌آمد. به علاوه، نسبت F تحلیل کوواریانس تک‌متغیری برای متغیر بهزیستی روان‌شناختی (61/45‌=‌F و 001/0‌≥P ) و برای متغیر معناداری زندگی (33/60=‌F و 0/001≥P) به دست آمد. بنابراین در متغیرهای وابسته (بهزیستی روان‌شناختی و معناداری زندگی) بین گروه‌های آزمایش و کنترل در مرحله پس‌آزمون و پیگیری تفاوت معنا‌داری مشاهده شد.
نتیجه گیری: نتیجه مطالعه نشان داد درمان متمرکز بر شفقت به شکل معناداری منجر به بهبود بهزیستی روان‌شناختی و تقویت معناداری زندگی شد. یک دوره پیگیری چهار هفته‌ای نیز تغییرات درمانی را پایدار نشان داد. بنابراین درمان متمرکز بر شفقت بر بهبود بهزیستی روان‌شناختی و تقویت معناداری زندگی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال ذهنی-‌رشدی مؤثر است و این روش درمانی به‌‌عنوان یک درمان مفید برای ارتقای سطح بهزیستی روان‌شناختی و معناداری زندگی به درمان‌گران پیشنهاد می‌‌شود.
متن کامل [PDF 6208 kb]   (2050 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1560 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1399/5/15 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1401/1/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb