1- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران.
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران. ، zahedi.k@iums.ac.ir
3- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده: (27 مشاهده)
اهداف: این پژوهش با هدف بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه ذهن آگاهی جنسی در جمعیت ایرانی انجام گرفت. با وجود اهمیتی که ذهن آگاهی جنسی در رابطه رضایت بخش جنسی زوجین ایجاد می کند. ابزار مناسبی برای جهت سنجش این مولفه در جمعیت ایرانی وجود ندارد. از اینرو برخورداری از مقیاسی روا و معتبر برای سنجش این سازه در پژوهش ها ضروری به نظر میرسد.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مقطعی بود که در سال 1402-1401 و شامل 366 فرد متاهل بود. برای بررسی اهداف پژوهش از پرسشنامه ذهن آگاهی جنسی، ذهن اگاهی صفتی و پرسشنامه کارکرد جنسی استفاده شد. رای تحلیل داده از SPSS-25 و نرمافزار AMOS استفاده شد. در بخش آمار توصیفی میانگین، انحراف استاندارد، فراوانی و همبستگی استفاده شد. همچنین در بخش آمار استنباطی از تحلیل رگرسیون تحلیل عاملی تاییدی گزارش شد.
یافته ها: نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که همسو با نسخه اصلی این پرسشنامه از دو عامل آگاهی و عدم قضاوت تشکیل شده است. یافته های بخش روایی همگرا نشان داد که این پرسشنامه با کارکرد جنسی و ذهن آگاهی صفتی همبستگی مثبت و معنادار داشت. میزان آلفای کرونباخ برای آگاهی جنسی برابر با 0/83 و برای عدم قضاوت برابر با 0/71 بود.
نتیجه گیری: نسخه فارسی پرسشنامه ذهنآگاهی جنسی از ویژگی های روانسنجی مناسبی برخوردار است. نسخه فارسی پرسشنامه ذهن آگاهی جنسی را میتوان در زمینه های تحقیقاتی و بالینی مربوط به کارکرد جنسی و ذهن آگاهی به کار برد. همچنین، درمانگران برای بهبود کارکرد جنسی مراجعین بهتر است به ذهن آگاهی جنسی به عنوان یک عامل مهم توجه کنند و برای اهداف درمانی می توانند از این ابزار استفاده کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1403/3/12 | پذیرش: 1403/8/6