1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. ، basharpoor_sajjad@uma.ac.ir
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
چکیده: (164 مشاهده)
مقدمه: سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها در بین زنان میباشد که تشخیص و درمان به موقع آن میتواند مرگ و میر آن را به میزان قابل توجهی کاهش دهد؛ از اینرو هدف این پژوهش بررسی رابطه غربالگریهای سرطان پستان با سواد سرطان و اضطراب سلامت؛ نقش میانجی تابآوری روانشناختی بود.
مواد و روش: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعهی آماری کلیه زنان بالای 40 سال مراجعهکننده به مراکز ماموگرافی شهر رشت در سال 1401 بود که 300 نفر با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه غربالگری سرطان، پرسشنامه اضطراب سلامت، مقیاس آگاهی سرطان پستان و مقیاس تابآوری استفاده شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از روش تحلیل مسیر به وسیله نرمافزارهای SPSS23 و Amos 18 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: یافتهها نشان داد که سواد سلامت (0/11-β= )، اضطراب سلامت (0/38β=) و تابآوری (0/25β= ) اثر مستقیمی بر غربالگری سرطان پستان دارد. اثرات سواد سرطان (0/17-β= ) و اضطراب سلامت (0/25β= ) بر تابآوری نیز معنیدار بود (0/001>p)، همچنین اضطراب سلامت و سواد سرطان از طریق تابآوری اثرات غیرمستقیمی بر غربالگری سرطان داشتند. شاخصهای برازش مدل نیز نشان داد که مدل مفروض از برازش مناسبی بر اساس دادهها برخوردار است (RAMSEA=0/056).
نتیجهگیری: این نتایج نشان میدهد که اضطراب سلامت با افزایش غربالگری سرطان پستان ولی سواد سلامت با کاهش غربالگری سرطان پستان مرتبط است. تابآوری روانشناختی نیز به عنوان یک عامل میانجی میتواند اثرات اضطراب سلامت و سواد سلامت بر غربالگریهای سرطان پستان را تعدیل کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1402/12/13 | پذیرش: 1403/5/10 | انتشار: 1403/5/10