XML English Abstract Print


1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. ، basharpoor_sajjad@uma.ac.ir
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
چکیده:   (164 مشاهده)
مقدمه: سرطان پستان یکی از شایعترین سرطان­ها در بین زنان می‌باشد که تشخیص و درمان به موقع آن می­تواند مرگ و میر آن را به میزان قابل توجهی کاهش دهد؛ از این­رو هدف این پژوهش بررسی رابطه غربال­گری­های سرطان پستان با سواد سرطان و اضطراب سلامت؛ نقش میانجی تاب‌آوری روانشناختی بود.
مواد و روش: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه­ی آماری کلیه زنان بالای 40 سال مراجعه‌کننده به مراکز ماموگرافی شهر رشت در سال 1401 بود که 300 نفر با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‏آوری داده‏ها از پرسش‌نامه غربالگری سرطان، پرسش‌نامه اضطراب سلامت، مقیاس آگاهی سرطان پستان و مقیاس تاب‌­آوری استفاده شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از روش تحلیل مسیر به وسیله نرم‌افزارهای SPSS23  و Amos 18 تجزیه و تحلیل شد.
یافته­ ها: یافته­ها نشان داد که سواد سلامت (0/11-β= )، اضطراب سلامت (0/38β=) و تاب‌آوری (0/25β= ) اثر مستقیمی بر غربالگری سرطان پستان دارد. اثرات سواد سرطان (0/17-β= ) و اضطراب سلامت (0/25β= ) بر تاب­آوری نیز معنی‌دار بود (0/001>p)، همچنین اضطراب سلامت و سواد سرطان از طریق تاب­آوری اثرات غیرمستقیمی بر غربال­گری سرطان داشتند. شاخص­های برازش مدل نیز نشان داد که مدل مفروض از برازش مناسبی بر اساس داده‌ها برخوردار است (RAMSEA=0/056).
نتیجه‌گیری: این نتایج نشان می‌دهد که اضطراب سلامت با افزایش غربالگری سرطان پستان ولی سواد سلامت با کاهش غربالگری سرطان پستان مرتبط است. تاب‌آوری روان‌شناختی نیز به عنوان یک عامل میانجی می‌تواند اثرات اضطراب سلامت و سواد سلامت بر غربالگری­های سرطان پستان را تعدیل کند.
متن کامل [PDF 938 kb]   (65 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1402/12/13 | پذیرش: 1403/5/10 | انتشار: 1403/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb