Nazari F, Gharraee B, Zahedi Tajrishi K. Modeling of Obsessive Compulsive Symptoms Based on Emotional Schemas, Emotion Dysregulation, Experiential Avoidance and Rumination. IJPCP 2023; 28 (4)
URL:
http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3860-fa.html
نظری فاطمه، غرایی بنفشه، زاهدی تجریشی کمیل. بررسی نقش میانجی بدتنظیمی هیجانی، اجتناب تجربی و نشخوار فکری در ارتباط بین طرحوارههای هیجانی و نشانههای وسواس فکری عملی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1401; 28 (4)
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3860-fa.html
1- دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، gharraee.b@iums.ac.ir
3- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده: (164 مشاهده)
هدف: علائم وسواس فکری عملی (OCS) معمولاً در یک پیوستار رخ میدهند که از نظر شدت شناخت و علائم متفاوت هستند، اما از نظر کیفی ماهیت یکسانی دارند. میتوان گفت با توجه به شیوع بالای علائم وسواس فکری عملی، بررسی سبب شناسی آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به اینکه تابحال مطالعهی مشابهی که مدلی جامع از متغیرهای دخیل در شکلگیری و تداوم نشانههای وسواس فکری عملی و همینطور نقش میانجی بدتنظیمی هیجانی، نشخوار فکری و اجتناب تجربی در ارتباط بین طرحوارههای هیجانی و علائم وسواس فکری عملی انجام نشده است، هدف از پژوهش حاضر بررسی مدلی جامع از متغیرهای دخیل در شکلگیری و تداوم علائم وسواس فکری عملی و بررسی نقش میانجی متغیرهای مذکور است.
مواد و روش: در مطالعهی حاضر که یک مطالعه توصیفی همبستگی است، جامعهی آماری متشکل از دانشجویانی بود که در نیمسال تحصیلی 1401-1400 در دانشگاههای مستقر در شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. یک نمونهی 344 نفری با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شده و دادههای حاصل با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری و توسط نرمافزارهای lisrel 8.8 , SPSS- 21تحلیل شدند.
یافتهها: با توجه به مقادیر برازندگی میتوان گفت که مدل پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است (GFI= 0.91, RMSEA= 0.057, IFI= 0.97). علاوه بر این، با توجه به اینکه در سطح خطای 0/05، مقدار سطح معنی داری برای هر سه متغیر بدتنظیمی هیجانی، اجتناب تجربی و نشخوار فکری کمتر از 0/05 است، میتوان گفت که نقش میانجی آنها از نظر آماری معنادار است.
نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش حاضر میتوان چنین نتیجهگیری کرد مداخلاتی که هدف آنها افزایش پذیرش در برابر تجربیات خصوصی، کاهش بدتنظیمی هیجانی، نشخوار فکری و اصلاح طرحوارههای هیجانی است پیامدهای درمانی بهتری برای افراد دارای علائم وسواس فکری عملی خواهند داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1401/12/4 | پذیرش: 1402/1/28 | انتشار: 1401/12/23