دوره 28، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 28 شماره 2 صفحات 235-222 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mansouri Koryani R, Bassak Nejad S, Mehrabizadeh Honarmand M, Majdinasab N. Effectiveness of Compassion Focused Acceptance and Commitment Therapy on Psychological Flexibility and Psychological Distress in Patients With Multiple Sclerosis. IJPCP 2022; 28 (2) :222-235
منصوری کریانی رضا، بساک نژاد سودابه، مهرابی زاده هنرمند مهناز، مجدی نسب نسترن. اثربخشی درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت بر انعطاف‌پذیری روان‌شناختی و آشفتگی روان‌شناختی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1401; 28 (2) :222-235

1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم ‌تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم ‌تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران. ، s.bassak@scu.ac.ir
3- گروه نورولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.
اهداف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت بر انعطاف‌پذیری روان‌شناختی و آشفتگی روان‌شناختی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شد.
مواد و روش ها: طرح پژوهش حاضر، آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس عضو انجمن ام‌اس خوزستان بود. از میان افراد واجد شرایط در مرحله اول 50 نفر و در مرحله دوم 32 نفر به‌صورت تصادفی انتخاب شد و به‌صورت تصادفی در گروه آزمایش (16 نفر که به 2 گروه 8 نفره تقسیم شدند) و گروه کنترل (16 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش 10 جلسه تحت درمان پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت قرار گرفتند. شرکت‌کنندگان به پرسش‌نامه وضعیت گشودگی و درگیری و مقیاس آشفتگی روان‌شناختی پاسخ دادند. داده‌ها با روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکووا) و نرم‌افزار SPSS نسخه 24 تجزیه‌و‌تحلیل شد.
یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین گروه آزمایش و کنترل از‌نظر انعطاف‌پذیری روان‌شناختی و آشفتگی روان‌شناختیِ در مرحله پس‌آزمون و پیگیری تفاوت معنا‌داری وجود دارد (0/001>P).
نتیجه گیری: گروه‌درمانی پذیرش و تعهد متمرکز بر شفقت بر افزایش انعطاف‌پذیری روان‌شناختی و کاهش آشفتگی روان‌شناختیِ بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس اثربخش است.
متن کامل [PDF 5731 kb]   (885 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (984 مشاهده)
دریافت: 1399/10/23 | پذیرش: 1400/9/13 | انتشار: 1401/4/10