دوره 27، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 27 شماره 2 صفحات 215-204 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taban M, Hajebi A, Gholami M, Naserbakht M. Evaluating the Performance of Community Mental Health Centers in Iran: Strengths and Challenges. IJPCP 2021; 27 (2) :204-215
تابان مژگان، حاجبی احمد، غلامی مهری، ناصربخت مرتضی. ارزشیابی خارجی مراقبت‌های سلامت روان در مراکز جامعه‌نگر: قوت‌ها و چالش‌ها. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1400; 27 (2) :204-215

1- مرکز تحقیقات بهداشت روان، پژوهشکده پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات تحقیقات اعتیاد و رفتارهای پرخطر، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- واحد توسعه تحقیقات بالینی، بیمارستان امام علی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران.
4- مرکز تحقیقات بهداشت روان، پژوهشکده پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران. ، naserbakht.m@iums.ac.ir; mnaserbakht@gmail.com
اهداف: هدف این پژوهش ارزیابی تأثیر ارائه خدمات سلامت روان در مراکز خدمات جامعه‌نگر (CMHC) با چشم‌انداز بررسی فرصت‌ها و چالش‌های موجود برای استمرار و ارتقای ارائه خدمات سلامت روان بود.
مواد و روش ها: این مقاله بخش کیفی پژوهشی بزرگ‌تر است که با انجام 36 مصاحبه و 13 بحث‌گروهی متمرکز به اجرا درآمد. متن مصاحبه‌ها و بحث‌های گروهی پس از پیاده‌سازی چندین‌بار مطالعه شد. تحلیل محتوا به‌صورت متعارف انجام شد و داده‌ها طبقه‌بندی شدند.
یافته ها: یافته‌های این پژوهش در دو بخش شامل نیازها برای اجرای برنامه و دست‌یابی به اهداف و پیامدهای مورد انتظار طرح و نیز یافته‌های حاصل از ارزش‌یابی برنامه ارائه شده است. در بخش اول به نکات مربوط به تأمین ‌زیرساخت‌ها و راه‌اندازی مراکز اشاره شده و در بخش دوم به ویژگی‌ها، نقاط قوت و چالش‌های پیش روی طرح پرداخته شده است.
نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان داد در تأمین زیرساخت‌ها و اجرایی کردن طرح، موفقیت‌های قابل توجهی کسب شده است. از چالش‌های مطرح‌شده در اجرای طرح می‌توان به موانع موجود در جلب مشارکت بیشتر پزشکان عمومی و تأثیر فرهنگ و نگرش موجود در هر شهر برای اثربخشی برنامه اشاره کرد. برای بهبود اثربخشی و کارآمدی طرح ، توجه بیشتر به برنامه‌های آموزشی روان‌پزشکی و سلامت‌روان در کوریکولوم رشته پزشکی عمومی، آموزش‌های همگانی درباره سلامت روان و ارائه راهکارهایی برای اجرای بهتر برنامه از پیشنهادات حاصل از نتایج ارزش‌یابی بود.
متن کامل [PDF 6148 kb]   (1041 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1206 مشاهده)
دریافت: 1399/6/24 | پذیرش: 1399/7/23 | انتشار: 1400/4/10