1- دانشجوی دکترای تخصصی روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران.
2- دکترای تخصصی روانشناسی بالینی، استادیار گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش. ، l.jamil@ajaums.ac.ir
3- دکترای تخصصی روانشناسی بالینی، استادیار گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران.
چکیده: (4996 مشاهده)
اهداف: پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی فرم فارسی مقیاس خالص اهمالکاری شامل پایایی، روایی و تغییرناپذیری اندازهگیری در بین متغیرهای جمعیتشناختی و تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی انجام گرفته است.
مواد و روش ها: جامعه آماری این مطالعه مقطعی شامل 390 نفر از دانشجویان سه دانشگاه شهر تهران بود و به روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. پرسشنامههای خودگزارشی مقیاس خالص اهمالکاری، مقیاس مشکلات تنظیم هیجان، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس و مقیاس رضایت از زندگی را تکمیل کردند.
یافته ها: آزمون EFA نشاندهنده وجود سه عامل در این مقیاس بود. یعنی اهمالکاری خالص سه بُعد از اهمالکاری به نامهای اهمال در تصمیمگیری، اهمالکاری رفتاری و بهموقع بودن را اندازه میگیرد. نتایج تحلیل عامل تأییدی چندگروهی، تغییرناپذیری بینگروهی ساختار عاملی، وزنهای اندازهگیری، کوواریانسهای ساختاری و باقیماندههای اندازهگیری بینعاملی اهمالکاری خالص را برای متغیرهای جمعیت شناختی نشان داد. دادهها حاکی از همسانی درونی مطلوب و پایایی بازآزمون بالاست. علاوه بر این، همبستگیهای معنیداری بین اهمالکاری خالص و زیرمقیاسهایش با رضایت از زندگی، افسردگی، اضطراب و استرس، مشکلات تنظیم هیجان وجود داشت.
نتیجه گیری: مقیاس اهمالکاری خالص، سهعاملی است و ساختار عاملی آن در زیرگروههای سنی، جنسیتی و وضعیت تأهل تغییری نمیکند. روایی و پایایی قابل قبولی در جمعیت ایرانی دارد و میتوان از آن برای اندازهگیری اهمالکاری در حوزههای پژوهشی و درمانی استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1398/12/12 | پذیرش: 1399/9/30 | انتشار: 1400/10/11