دوره 26، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 26 شماره 2 صفحات 256-240 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezvanifar F, Shariat S V, Amini H, Rasoulian M, Shalbafan M. A Scoping Review of Questionnaires on Stigma of Mental Illness in Persian. IJPCP 2020; 26 (2) :240-256
رضوانی فر فرحناز، شریعت سید وحید، امینی همایون، رسولیان مریم، شالبافان محمدرضا. پرسش‌نامه‌های انگ ناشی از بیماری‌های روان‌پزشکی در زبان فارسی: مطالعه‌ای بر اساس یک مرور مفهومی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1399; 26 (2) :240-256

1- مرکز تحقیقات بهداشت روان، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات بهداشت روان، پژوهشکده کاهش آسیب‌های اجتماعی، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- گروه روان‌پزشکی، بیمارستان روزبه، دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات بهداشت روان، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران، تهران، ایران. ، shalbafan.mr@iums.ac.ir
اهداف: جهت برنامه‌ریزی متناسب با نیاز‌های بیماران روان‌پزشکی این نیاز وجود دارد که ابعاد مختلف پدیده انگ اجتماعی در ایران در گروه‌های هدف مورد بررسی قرار گیرد. از آنجا که دسترسی به پرسش‌نامه‌های سنجش انگ به زبان فارسی در حال حاضر محدود است، ما در این مطالعه که بر اساس یک مرور مفهومی است، بر آن شدیم پرسش‌نامه‌های طراحی یا ترجمه‌شده به زبان فارسی جهت سنجش انگ را مورد بررسی قرار دهیم.
مواد و روش ها:  نوع مطالعه مرور مفهومی است و هدف تحقیق، جمع‌آوری پرسش‌نامه‌های طراحی یا ترجمه‌شده به زبان فارسی جهت سنجش انگ است. به منظور یافتن مطالعات و منابع مرتبط با انگ اجتماعی در نظام سلامت، پس از مرور گسترده منابع، مقالات و پایان‌نامه‌های مرتبط با مفهوم، وارد مطالعه شدند. جامع آماری در این منابع شامل کارکنان نظام سلامت و دانشجویان، مراقبت‌کنندگان یا خانواده‌های بیماران، بیماران روان‌پزشکی، مادران دارای فرزند مبتلا به اُتیسم، مادران دارای فرزند مبتلا به سندرم داون و جمعیت عمومی بود که با روش نمونه‌گیری تصادفی یا نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. بر این اساس اطلاعات و ساختار پرسش‌نامه‌های فارسی مورد استفاده در مقالات استخراج شد و طی تماس و ارسال نامه الکترونیک به نویسندگان مقالات مورد‌نظر، اطلاعات تکمیلی و متن کامل پرسش‌نامه‌ها جمع‌آوری شد.
یافته ها: بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر، 21 پرسش‌نامه برای سنجش انگ به زبان فارسی مورد استفاده قرار گرفته‌اند که امکان دسترسی و تحلیل متن کامل 19 پرسش‌نامه فراهم شد. بیشتر پرسش‌نامه‌های در دسترس به زبان فارسی برای سنجش انگ اجتماعی، ترجمه پرسش‌نامه‌هایی به زبان دیگر هستند و تنها چهار پرسش‌نامه توسط محققین فارسی‌زبان به وجود آمده و اعتباریابی شده‌اند.
نتیجه گیری: برخلاف آنچه در سایر زبان‌ها و مطالعات کشورهای مختلف یافت شد (مبنی بر اینکه بیشتر پرسش‌نامه‌های انگ اجتماعی برای ارزیابی این پدیده در جمعیت عمومی و سپس بیماران به وجود آمده و به کار برده می‌شوند) در ایران و به زبان فارسی، عمده پرسش‌نامه‌ها جهت استفاده در ارائه‌دهندگان خدمت و دانشجویان و سپس مراقبت‌کنندگان یا خانواده‌های بیماران تهیه شده و مورد استفاده قرار گرفته است و پرسش‌نامه‌های سنجش انگ اجتماعی استفاده‌شده در جمعیت عمومی و بیماران محدود است. همچنین پرسش‌نامه‌ای برای سنجش انگ در کودکان و نوجوانان به زبان فارسی یافت نشد.
متن کامل [PDF 8353 kb]   (1886 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (6749 مشاهده)
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1398/6/18 | پذیرش: 1398/11/23 | انتشار: 1399/4/11