دوره 20، شماره 2 - ( تابستان 1393 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 133-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alavi K, Jalali Nodushan A H, Eftekhar M. Masculine and Feminine Gender Roles in Healthy Iranian PopulationAccording to Two Different Constructs:Bem Sex Role Inventory vs. GM and GF Scales of MMPI-2 . IJPCP 2014; 20 (2) :121-133
علوی کاوه، جلالی ندوشن امیرحسین، افتخار مهرداد. نقش‌های جنسیتی مردانه و زنانه در گروهی از افراد طبیعی ایرانی بر پایه دو سازه متفاوت: پرسشنامه نقش جنسیتی بم و مقیاس‌های نقش جنسیتی مردانه و زنانه MMPI-2. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1393; 20 (2) :121-133

1- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی ایران. مرکز تحقیقات بهداشت روان، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان - انستیتو روانپزشکی تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی ایران. مرکز تحقیقات بهداشت روان دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان - انستیتو روانپزشکی تهران ، E-mail: mehrdad.eftekhar@gmail.com
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش‌های جنسیتی مردان و زنان ایرانی با استفاده از دو ابزار مختلف و مقایسه آنها با هم انجام شد. روش: تعداد 81 مرد و 89 زن ایرانی طبیعی در یک مطالعه مقطعی- تحلیلی شرکت کردند. بررسی نقش‌های جنسیتی مردانه و زنانه با استفاده از مقیاس نقش جنسیتی مردانه (GM) و زنانه (GF) از MMPI-2 و پرسشنامه نقش جنسیتی بم (BSRI) صورت گرفت. تعیین نوع جنسیت با استفاده از روش دونیمه‌سازی توسط میانه انجام شد. یافته‌ها: بر اساس هنجار جمعیت ایرانی مقیاس‌های GM و GF، 1/48 درصد مردان و 1/37 درصد زنان از نظر جنسیتی نامتمایز بودند و هیچ‌کدام از افراد بررسی‌شده دوجنسیتی (آندروژینوس) تلقی نشدند. اما بر اساس پرسشنامه نقش جنسیتی بم، 2/6 درصد مردان و 1/10 درصد زنان دوجنسیتی بودند و 5/39 درصد مردان و 0/36 درصد زنان نامتمایز قلمداد شدند. ضریب همبستگی پیرسون میان نمره مقیاس GM از MMPI-2 و صفات مردانه از BSRI 530/0 و بین نمره مقیاس GF از MMPI-2 و صفات زنانه در BSRI 528/0 بود (در هر دو مورد 001/0>p). نتیجه‌گیری: دو پرسشنامه مورد استفاده همبستگی متوسطی داشتند. به‌نظر می‌رسد این دو پرسشنامه ابعاد متفاوتی از نقش‌های جنسیتی را اندازه می‌گیرند، اگرچه هم‌پوشانی قابل توجهی نیز میان آنها دیده می‌شود.
دریافت: 1393/8/7 | پذیرش: 1393/8/7 | انتشار: 1393/8/7