دوره 6، شماره 2 و 3 - ( پاييز و زمستان 1379 )                   جلد 6 شماره 2 و 3 صفحات 79-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

Veissi M, Atefvahid M K, Rezaee M. Job Stress, Job Satisfaction and Mental Health: The Balancing Effects of Personal Hardiness and Social Support Network Factors. IJPCP 2000; 6 (2 and 3) :70-79
ویسی مختار، عاطف وحید محمد کاظم، رضایی منصور. تأثیر استرس شغلی بر خشنودی شغلی و سلامت روان: اثر تعدیل کننده‏ سرسختی و حمایت اجتماعی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1379; 6 (2 و 3) :70-79

1- کارشناس بهداشت روان شبکه بهداشت و درمان شهرستان پاوه.پاوه
2- عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
3- ،عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

هدف: در این پژوهش اثر استرس شغلی بر خشنودی شغلی و سلامت روان، با توجه به اثرات تعدیل کننده متغیرهای‏ سرسختی و حمایت اجتماعی در گروهی از کارکنان دانشگاه‏های علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی بررسی شده است. روش:200 نفر از کارکنان بخش‏های اطاق عمل در دو زیر گروه دارای حمایت اجتماعی بالا و حمایت اجتماعی پایین به‏ کمک پرسشنامه شاخص عوامل تنش‏زای اطاق عمل، سیاهه رویدادهای زندگی، پرسشنامه شاخص توصیف شغل، پرسشنامه سلامت عمومی، پرسشنامه زمینه‏یابی دیدگاههای شخصی و پرسشنامه کیفیت روابط مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‏ها: نتایج نشان دادند که بین استرس شغلی و خشنودی شغلی کارکنان رابطه معنی‏دار و منفی وجود دارد و رابطه بین‏ استرس شغلی و سلامت روان معنی‏دار و منفی بود. همبستگی بین خشنودی شغلی و سلامت روان معنی‏دار و مثبت بود. این بررسی همچنین نشان داد که در شرایط پر استرس افراد دارای سرسختی بالا بیش از افراد دارای سرسختی پایین، از خشنودی شغلی و سلامت روان برخوردارند. همچنین افراد دارای حمایت اجتماعی بالا بیش از افراد دارای حمایت‏ اجتماعی پایین از خشنودی شغلی برخوردارند؛ اما از نظر سلامت روان تفاوتی میان آنها دیده نشد. این پژوهش نشان داد که‏ حمایت اجتماعی و سرسختی با هم تعامل مثبت و معنی‏داری دارند و مردان بیش از زنان سرسختی از خود نشان می‏دهند.

نوع مطالعه: سخن سردبير | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1391/11/3 | انتشار: 1379/9/25