دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1390 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 288-279 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kooraki M, Yazdkhasti F, Ebrahimi A, Oreizi , H R. Effectiveness of Psychodrama in Improving Social Skills and Reducing Internet Addiction in Female Students. IJPCP 2012; 17 (4) :279-288
کورکی مریم، یزدخواستی فریبا، ابراهیمی امرالله، عریضی حمیدرضا. اثربخشی روان‌نمایشگری در بهبود مهارت‌های اجتماعی و کاهش اعتیاد به ‌اینترنت در دانشجویان دختر. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1390; 17 (4) :279-288

1- دانشگاه اصفهان
2- دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه اصفهان ، faribayazdkhasti@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
4- گروه روانشناسی دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه اصفهان

هدف: این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روان‌نمایشگری بر بهبود مهارت‌های اجتماعی و کاهش اعتیاد به ‌اینترنت در دانشجویان دختر معتاد به‌اینترنت در دانشگاه اصفهان انجام شده است. روش: در یک طرح نیمه آزمایشی، 36 دانشجوی دختر که به‌صورت دردسترس نمونه‌گیری شده بودند  به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جای داده شدند. برای گروه آزمایش ده جلسه آموزش مهارت‌های اجتماعی با رویکرد روان‌نمایشگری اجرا شد. برای ارزیابی اعتیاد به‌اینترنت و مهارت‌های اجتماعی به ترتیب از مقیاس اعتیاد به‌اینترنت یانگ و پرسش‌نامه مهارت‌های اجتماعی بهره گرفته شد. تأثیر مداخله­ انجام‌شده به کمک پیش­آزمون، پس­آزمون و پی‌گیری یک‌ماهه ارزیابی شد. داده‌ها به کمک آزمون­های آماری ضریب همبستگی وآزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. یافته­ها: مهارت‌های اجتماعی گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به‌طور معنی‌داری (001/0p<) افزایش و  میانگین نمره‌های اعتیاد به ‌اینترنت گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معنی داری (001/0p<) کاهش یافت. نتیجه‌گیری­:  تعامل‌های افراد درگروه‌های روان‌نمایشگری، مطرح‌کردن مسئله در گروه و دستیابی به راه حل نهایی توسط شخص از عوامل مؤثر در اثربخشی این مداخله است. هم‌چنین می‌توان رویکرد روان‌نمایشگری را مداخله‌ای مؤثر  برای افزایش مهارت‌های اجتماعی برای معتادان به‌اینترنت دانست.

دریافت: 1391/2/13 | انتشار: 1390/10/25