هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط اختلالهای رفتاری، سبکهای مقابلهای و راهبردهای مقابلهای در دانشآموزان مقطع راهنمایی شهر تهران بود.
روش: این بررسی از نوع توصیفی و همبستگی بود. 420 دانشآموز (195 پسر و 225 دختر) که از سه منطقه شهر تهران (مناطق یک، شش و 16) بهتصادف انتخاب شده بودند، دو پرسشنامه بررسی مشکلات و نقاط قوت و راهبردهای مقابلهای نوجوانان را تکمیل کردند. دادهها بهکمک آماره همبستگی و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
یافتهها: بین اختلالهای رفتاری با سبک مقابله کارآمد و سبک مقابله مراجعه به دیگران ارتباط منفی معنیدار یافت شد (001/0p<). تحلیل رگرسیون گام به گام تفاوت معنیداری را میان نمرات مقیاسهای اختلال رفتاری و راهبردهای مقابلهای نشان داد (001/0p<). افزون بر آن از میان راهبردها، راهبردهای تفریحات فیزیکی، سختکوشی، حمایت اجتماعی، آرامسازی، کنار نیامدن، تمرکز مثبت و کاهش تنش با اختلالهای رفتاری رابطه معنیدار داشتند (55/0=R) و در مجموع 31/0 اختلالهای رفتاری را تبیین میکردند (307/0=2R).
نتیجهگیری: سبکهای مقابلهای کارآمد و ناکارآمد و راهبردهای مربوط به آنها توانایی پیشبینی معنیدار اختلالهای رفتاری را دارند. راهبردهای مقابلهای میتوانند بخشی از تغییرات مربوط به اختلالهای رفتاری را تبیین کنند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |