دوره 29، شماره 2 - ( تابستان-در حال انتشار 1402 )                   جلد 29 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Etemadi1 Z, Abbaspour S, Tirgari A, Bagian Koulemarzi M J. The Moderating Role of Gender in the Relationship between Psychological Strain, Sensitivity to Rejection and Defeat with Adolescent Suicide Ideation in Adolescents: The Mediating Role of Depression and Hopelessness. IJPCP 2023; 29 (2)
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3850-fa.html
اعمادی زهره، عباسپور صبا، تیرگری عبدالحکیم، بگیان کوله مرزی محمد جواد. نقش تعدیل‌کننده جنسیت در رابطه بین فشار روان‌شناختی، حساسیت به طرد شدن و شکست با ایده پردازی خودکشی نوجوانان: نقش میانجی افسردگی و ناامیدی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1402; 29 (2)

URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3850-fa.html


1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، ساری، ایران.
2- گروه روانپزشکی و علوم رفتاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران.
3- گروه علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان لرستان، خرم‌آباد، ایران. ، javadbagiyan@yahoo.com
چکیده:   (584 مشاهده)
اهداف: شناسایی ایده پردازی خودکشی در نوجوانان می­تواند به مداخله به هنگام برای افراد در معرض خطر کمک کننده باشد. پژوهش حاضر با هدف  نقش تعدیل‌کننده جنسیت در رابطه بین فشار روان‌شناختی، حساسیت به طرد شدن و شکست با ایده پردازی خودکشی در نوجوانان: نقش میانجی افسردگی و ناامیدی انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش مقطعی حاضر از طرح همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه­گیری خوشه­ای چندمرحله­ای 623 نفر از دانش­آموزان مقطع متوسطه انتخاب شدند. برای جمع­آوری داده­ها از مقیاس احتمال خودکشی (کال و گیل، 1988)، مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی (زیگموند و اسنیت، 1983)، پرسشنامه فشار روان‌شناختی (زانگ و همکاران، 2022)، مقیاس ناامیدی (بک و همکاران، 1974)، مقیاس شکست گیلبرت و آلن (1998) و پرسشنامه حساسیت به طرد (داونی و فلدمن، 1996) استفاده شد. فرضیه­های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم­افزار SPSS. 26 و تحلیل مسیر با استفاده از نرم­افزار AMOS. 24 تحلیل شدند.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که بین فشار روان­شناختی، شکست، حساسیت به طرد شدن با افسردگی، ناامیدی و ایده پردازی خودکشی در نوجوانان رابطه معنی­داری وجود دارد (0/05>P). شکست به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم با ایده پردازی خودکشی رابطه داشت. ولی رابطه فشار روان­شناختی و حساسیت به طرد شدن از طریق ناامیدی و افسردگی با ایده پردازی خودکشی رابطه داشتند.
نتیجه ­گیری: این یافته‌ها گامی مقدماتی به‌سوی شفاف‌سازی بیشتر مکانیسم‌های ایده پردازی و رفتار خودکشی را نشان می‌دهد و از کاربرد مبتنی بر تحقیقات آینده بر روی مدل یکپارچه انگیزشی- ارادی رفتار خودکشی حمایت می‌کند.
     
نوع مطالعه: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1401/11/16 | پذیرش: 1402/6/1 | انتشار: 1402/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb