دوره 29، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 29 شماره 2 صفحات 187-170 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Etemadi Z, Abbaspour S, Tirgari A, Bagian Koulemarzi M J. The Mediating Role of Depression and Hopelessness in the Relationship of Psychological Strain, Rejection Sensitivity, and Defeat With Suicide Ideation in Adolescents in Iran. IJPCP 2023; 29 (2) :170-187
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3850-fa.html
اعتمادی زهره، عباسپور صبا، تیرگری عبدالحکیم، بگیان کوله مرزی محمد جواد. نقش تعدیل‌کننده جنسیت در رابطه بین فشار روان‌شناختی، حساسیت به طرد شدن و شکست با ایده‌پردازی خودکشی نوجوانان: نقش میانجی افسردگی و ناامیدی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1402; 29 (2) :170-187

URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3850-fa.html


1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.
2- گروه روان‌پزشکی و علوم رفتاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی مازندران، ساری، ایران.
3- گروه روانشناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. ، javadbagiyan@yahoo.com
چکیده:   (1280 مشاهده)
اهداف شناسایی ایده‌پردازی خودکشی در نوجوانان می‌تواند به مداخله به‌هنگام برای افراد در معرض خطر کمک کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل‌کننده جنسیت در رابطه بین فشار روان‌شناختی، حساسیت به طرد شدن و شکست با ایده‌پردازی خودکشی در نوجوانان با نقش میانجی افسردگی و ناامیدی انجام شد. 
مواد و روش ها پژوهش مقطعی حاضر به روش همبستگی و از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه نوجوانان 14 تا 19ساله استان لرستان که در سال تحصیلی 1401 در مقطع متوسطه مشغول به تحصیل بودند، تشکیل دادند. در این پژوهش بااستفاده‌از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای 623 نفر از دانش‌آموزان مقطع متوسطه انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از مقیاس احتمال خودکشی (کال و گیل، 1988)، مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی (زیگموند و اسنیت، 1983)، پرسش‌نامه فشار روان‌شناختی (ژانگ و همکاران، 2022)، مقیاس ناامیدی (بک و همکاران، 1974)، مقیاس شکست گیلبرت و آلن (1998) و پرسش‌نامه حساسیت به طرد (داونی و فلدمن، 1996) استفاده شد. فرضیه‌های پژوهش بااستفاده‌از ضریب همبستگی پیرسون به کمک نرم‌افزار SPSS نسخه 26 و تحلیل مسیر بااستفاده‌از نرم‌افزار AMOS نسخه 24 تحلیل شدند.
یافته ها نتایج حاصل از تحلیل متغیر تعدیل‌کننده نشان داد در پسران شکست و حساسیت به طرد اثر مثبت و مستقیمی بر ایده‌پردازی خودکشی دارد، درحالی‌که فشار روان‌شناختی از طریق ناامیدی و افسردگی اثر غیرمستقیمی بر ایده‌پردازی خودکشی دارد. همچنین در دختران شکست و فشار روان‌شناختی اثر مثبت و مستقیمی بر ایده‌پردازی خودکشی دارند، درحالی‌که حساسیت به طرد از طریق ناامیدی و افسردگی اثر غیرمستقیمی بر ایده‌پردازی خودکشی دارد.
نتیجه گیری از یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که فشار روان‌شناختی، حساسیت به طرد و شکست از طریق ناامیدی و افسردگی می‌توانند به خوبی ایده‌پردازی خودکشی در نوجوانان را تبیین کنند.
متن کامل [PDF 7432 kb]   (346 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (228 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1401/11/16 | پذیرش: 1402/4/2 | انتشار: 1402/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb