دوره 11، شماره 1 - ( بهار 1384 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 88-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourdehghan M, Danesh A, Esmaili H. Job Strain and Blood Pressure in Nurses during Work Shifts. IJPCP 2005; 11 (1) :81-88
پوردهقان مریم، دانش علیرضا، اسماعیلی حبیب‌ا.... شدت فشار شغلی پرستاران و فشار خون در هنگام نوبت کاری. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1384; 11 (1) :81-88

1- ، E-mail: lale.pourdehghan@gmail.com

چکیده

مقدمه:این پژوهش با هدف بررسی تأثیر شدت فشار شغلی بر تغییرات فشار خون در طی نوبت کاری پرستاران شاغل در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام گرفته است.

روش:در این پژوهش توصیفی- مقطعی 150 نفر از پرستاران دارای شرایط ورود به پژوهش به‌کمک نمونه‌گیری خوشه‌ای یک مرحله‌ای انتخاب شدند و با بهره‌گیری از یک پرسش‌نامه‌‌ی دارای پرسش‌هایی درباره‌ی ویژگی‌های فردی و پرسش‌نامه‌ی سنجش شدت فشار شغلی و برگه‌ی یادداشت قد و وزن و سه نوبت فشار خون در طی یک نوبت کاری (اول، وسط و آخر آن) مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته‌ها:78% افراد مورد بررسی زن و 80 % متأهل بودند. 89% آنان دارای مدرک کارشناسی بودند. 31% BMI بالای 25 داشتند. فشار شغلی با متغیرهای سن، وضعیت تأهل و بخش محل کار از نظر آماری رابطه‌ی معنی‌دار داشت. این بررسی نشان داد که فشار شغلی بر تفاوت فشار خون سیستولیک مراحل اول- دوم و دوم – سوم اثر دارد اما بر تفاوت دو به دوی فشارخون‌های دیاستولیک در سه نوبت اثر ندارد. مدل‌های خطی عمومی نشان داد از بین متغیرهای مداخله‌گر، کار کردن در بخش اورژانس با تفاوت فشار خون سیستولیک اول – دوم و متأهل یا مطلقه بودن با تفاوت فشار خون سیستولیک اول – سوم رابطه‌ی معنی‌دار آماری دارد.

نتیجه‌گیری:فشار شغلی پرستاران می‌تواند بر فشار خون سیستولیک آنها در طی نوبت کاری تأثیر داشته باشد.

دریافت: 1386/1/6 | انتشار: 1384/2/25