دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1387 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 205-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jamshidi B, Razmia M R, Haghighatb S, Samani S. The Relationship between Family Cohesion and Flexibility with Dimensions of Perfectionism. IJPCP 2008; 14 (2) :199-205
جمشیدی بهنام، رزمی محمدرضا، حقیقت شهربانو، سامانی سیامک. رابطه انسجام و انعطاف‌پذیری خانواده با ابعاد کمال‌گرایی . مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1387; 14 (2) :199-205

1- ، E-mail: soloklo@gmail.com

هدف: این پژوهش با هدف بررسی رابطه انسجام و انعطاف‌پذیری خانواده با ابعاد کمال‌گرایی در دانش‌آموزان راهنمایی انجام شده است.

روش: در یک بررسی از نوع همبستگی، 313 نفر از دانش‌آموزان پایه دوم و سوم مدارس راهنمایی شهر شیراز (164 پسر، 149 دختر) که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای- تصادفی چندمرحله‌ای انتخاب شده بودند، به پرسش‌نامه کمال‌گرایی، پرسش‌نامه انسجام خانواده و پرسش‌نامه انعطاف‌پذیری خانواده پاسخ دادند. تحلیل داده‌ها به‌کمک روش رگرسیون چندگانه، به روش هم‌زمان انجام شد.

یافته‌ها: تحلیل رگرسیون به روش هم‌زمان نشان داد که انسجام خانواده، تنها افزایش در جنبه‌های مثبت کمال‌گرایی و ابعاد سه‌گانه آن، (تلاش برای عالی‌بودن، هدفمندی و نظم و ساماندهی) (001/0p<) و انعطاف‌پذیری خانواده افزایش در جنبه‌های مثبت (001/0p<) و منفی (001/0p<) کمال‌گرایی را پیش‌بینی می‌کرد.

نتیجه‌گیری: انسجام خانواده هم‌سو با یافته‌های بررسی‌های انجام‌شده تنها به پیامدهای مثبت می‌انجامد، اما انعطاف‌پذیری خانواده با افزایش در جنبه‌های مثبت و منفی کمال‌گرایی، کارکرد دوگانه‌ای از خود نشان می‌دهد. رابطه انعطاف‌پذیری با جنبه‌های منفی کمال‌گرایی ممکن است ناشی از عدم تأکید صریح والدین انعطاف‌پذیر بر خواسته‌ها و چشم‌داشت‌هایشان از فرزندان باشد.

دریافت: 1387/6/9 | انتشار: 1387/5/25