دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1387 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 161-152 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokri O, Kadivar P, Farzad V, Daneshvarpour Z, Dastjerdi R, Paeezi M. A Study of Factor Structure of 3, 9 and 14-item Persian Versions of Ryff's Scales Psychological Well-being in University Students. IJPCP 2008; 14 (2) :152-161
شکری امید، کدیور پروین، فرزاد ولی‌ا...، دانشورپور زهره، دستجردی رضا، پاییزی مریم. بررسی ساختار عاملی نسخه‌های فارسی سه، نُه و 14 سؤالی مقیاس‌های به‌زیستی روانشناختی ریف در دانشجویان. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1387; 14 (2) :152-161

1- ، E-mail: oshokri@yahoo.com

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی نسخه‌های سه، نُه و 14 سؤالی مقیاس‌های به‌زیستی روانشناختی ریف (RSPWB)- که دربردارنده ابعاد شش‌گانه استقلال، تسلط محیطی، رشد فردی، روابط مثبت با دیگران، هدف در زندگی و پذیرش خود است-  انجام شد.

روش: نسخه 14 سؤالی مقیاس‌های به‌زیستی روانشناختی ریف بر روی 374 نفر دانشجو (158 مرد و 216 زن) که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای- چندمرحله‌ای و تصادفی انتخاب شده بودند، اجرا شد. به‌کمک تحلیل عاملی تأییدی سه الگوی رقیب برای هر یک از مقیاس‌های سه، نُه و 14 سؤالی ارزیابی شدند. داده‌ها به‌کمک تحلیل عاملی تأییدی و تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان دادند، در حالی که الگوی چندبعدی مقیاس‌های به‌زیستی روانشناختی ریف در نسخه‌های سه، نُه و 14 سؤالی برازش قابل قبولی با داده‌ها دارد، الگوی سلسله مراتبی مقیاس‌های به‌زیستی روانشناختی ریف برای نسخه‌های یادشده برازش بهتری با داده‌ها به دست داد. هم‌چنین، نتایج نشان دادند که در این نمونه الگوی تک‌عاملی مقیاس‌های به‌زیستی روانشناختی ریف برای سه نسخه سه، نُه و 14 سؤالی یک الگوی اندازه‌گیری غیرقابل‌قبول است.

نتیجه‌گیری: نتایج به‌دست آمده در این پژوهش، یافته‌های برخی از بررسی‌های پیشین را تکرار و از الگوی سلسله مراتبی با یک عامل مرتبه بالاتر به‌زیستی روانشناختی ریف (مبنی بر این‌که RSPWB از شش بعد تقریباً متمایز تشکیل شده است)، حمایت نمود.

دریافت: 1387/6/9 | انتشار: 1387/5/25