1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران.
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده پیشگیری از بیماری های غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران.
3- دپارتمان روانشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران.
4- مرکز تحقیقات بیماری های متابولیک، پژوهشکده پیشگیری از بیماری های غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران.
5- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده پیشگیری از بیماری های غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران. ، zainabalimoradi@yahoo.com
چکیده: (240 مشاهده)
هدف: این پژوهش با هدف بررسی تاثیر روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی در بستر رسانه های اجتماعی بر عملکرد جنسی و پریشانی جنسی زنان مبتلا به دیابت انجام شد.
روش: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده با گروه کنترل همزمان بود که به مدت 12 ماه از آبان ماه سال 1401 تا آبان ماه سال 1402 در کلیه مراکز جامع سلامت شهر قزوین انجام شد. مشارکت کنندگان با استفاده از روش بلوک بندی متعادل تصادفی، در دو گروه مداخله (36 نفر) و کنترل (36 نفر) تخصیص یافتند. مداخله به صورت فردی در بستر رسانه اجتماعی در هشت جلسه حدود 60 دقیقه ای برای گروه مداخله ارائه شد. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه اختلال عملکرد جنسی، پرسشنامه پریشانی جنسی و پرسشنامه ذهن آگاهی قبل از مداخله، بلافاصله، 1 و 3 ماه بعد از اتمام جلسات تکمیل شد. داده ها با استفاده از روش آنالیز واریانس-کوواریانس برای اندازه گیری های مکرر با استفاده از نرم افزار spss-24 در سطح معنی داری 0.05 تحلیل شد.
یافته ها: توزیع متغیرهای دموگرافیک بین گروه های مطالعه بجز در متغیرهای تحصیلات خانم و همسرش متوازن می باشد. بنابراین این متغیرها به عنوان کوواریت در تحلیل های بعدی کنترل شدند. نمرات عملکرد جنسی و ذهن آگاهی در گروه مداخله نسبت به کنترل، در سنجش های بعد از مداخله به صورت معنی داری بیشتر بود. بنابراین این مداخله به صورت موثری توانست عملکرد جنسی و ذهن آگاهی زنان مبتلا به دیابت را افزایش دهد. نمرات پریشانی جنسی در گروه مداخله نسبت به کنترل، در سنجش های بعد از مداخله به صورت معنی داری کمتر بود. بنابراین این مداخله به صورت موثری توانست پریشانی جنسی زنان مبتلا به دیابت را کاهش دهد.
نتیجه گیری: یافته های مطالعه حاضر نشان داد که مداخله درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی در بستر رسانه اجتماعی بر افزایش عملکرد جنسی و کاهش میزان پریشانی جنسی و افزایش ذهن آگاهی زنان مبتلا به دیابت همراه بوده است. همچنین میزان ذهن آگاهی در تمامی ابعاد شامل مشاهده، توصیف، عمل ذهن آگاهانه و واکنشی نبودن افزایش یافته و تنها در بعد غیر قضاوتی بودن تاثیر نداشته است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1403/2/14 | پذیرش: 1403/5/10 | انتشار: 1403/5/10