1- مرکز تحقیقات علومشناختی و رفتاری در پلیس، معاونت بهداشت، امداد و درمان، فرماندهی انتظامی، تهران، ایران.
2- دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. ، M.mehradsadr@gmail.com
چکیده: (25 مشاهده)
هدف: در ادبیات پژوهش متغیرهای مختلفی در پیشبینی سلامت روان و سلامت معنوی انسانها نقش دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی برازش یک مدل پیشنهادی بر مبنای ادبیات پژوهش در نیروهای پلیس است که در آن باورهای فراشناختی بهعنوان متغیر پیشبین، سلامت روان و سلامت معنوی بهعنوان متغیرهای ملاک و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان بهعنوان متغیر واسطه ارائه شدهاند.
روش: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل تمام کارکنان فرماندهیهای نیروی پلیس شهر تهران در سال 1402 است. نمونه پژوهش 294 نفر است که بهصورت در دسترس انتخاب شدند. شرکتکنندگان به پرسشنامه های سلامت روان (GHQ)، سلامت معنوی (SWBS)، باورهای فراشناختی (MCQ) و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان (CERQ) پاسخ دادند. برای تحلیل دادههای از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار های SPSS 22 و Amos 24 استفاده شد.
یافتهها: شاخصهای برازش مدل در ابتدا قابلقبول نبودند (0/07=RMSEA، 0/88=CFI، 0/87=GFI) که به دلیل معنادار نبودن مسیر باورهای فراشناختی بهسلامت معنوی بود (ضریب مسیر= 0.08-، 0/05<P) و پس از حذف این مسیر شاخصهای برازش بهبود پیدا کردند و قابلقبول شدند (0/06=RMSEA، 0/90=CFI، 0/91=GFI). مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم از باورهای فراشناختی بهسلامت روان (0/01 > P) معنادار بودند و تنها مسیر غیرمستقیم باورهای فراشناختی سلامت معنوی از طریق راهبردهای شناختی تنظیم هیجان (0/01 > P) معنادار بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که و باورهای فراشناختی هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم از طریق راهبردهای شناختی تنظیم هیجان سلامت روان و سلامت معنوی را به طور معنادار پیشبینی میکنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1402/12/8 | پذیرش: 1403/8/6