1- گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
3- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، s.bahar@modares.ac.ir
چکیده: (546 مشاهده)
اهداف پژوهش حاضر با هدف وارسی و فهم عمیق ترس از در حاشیه ماندن در جوانان ایرانی انجام شد.
مواد و روش ها روش مورداستفاده در این مطالعه، کیفی با رویکرد نظریه دادهبنیاد بود. جامعه موردبررسی کلیه جوانان 18-25 ساله شهر مشهد بودند و به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. ابتدا با استفاده از مقیاس ترس از درحاشیه ماندن، افراد دچار چنین ترسهایی غربال شدند (36 نفر) و در گام دوم، با آنان مصاحبه بدون ساختار انجام شد (21 نفر). بهعلاوه از مصاحبه نیمهساختاریافته با متخصصان نیز برای غنای دادهها بهره گرفته شد. دادههای حاصل با استفاده از رویکرد سیستماتیک نظریه دادهبنیاد تجزیهوتحلیل شدند.
یافته ها از مجموع مصاحبهها، مقوله محوری«تلاش برای دستیابی به ادراک کفایتِ خود» و 8 مقوله اصلی شامل نابسندگی خانواده، بسترهای فردی ترس از در حاشیه ماندن، زیست اجتماعی چالشبرانگیز، تداومبخشهای ترس از در حاشیه ماندن، ناکامیهای ایجادشده، کامیابیهای کوتاهمدت، غرق شدن در ترس از در حاشیه ماندن و نجات از ترس از در حاشیه ماندن استخراج شد.
نتیجه گیری باتوجهبه یافتهها میتوان گفت ترس از در حاشیه ماندن در جوانان، از خلأ عمیقتر فقدان احساس کفایت خود نشئت میگیرد و لازم است برای پیشگیری و درمان چنین ترسهایی، احساس کفایتمندی و تقویت آن موردتوجه ویژه قرار گیرد.
شمارهی مقاله: 4644.2
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1402/10/12 | پذیرش: 1403/4/23 | انتشار: 1403/5/10