دوره 29، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 29 شماره 3 صفحات 383-370 | برگشت به فهرست نسخه ها

Doostdari F, Arzpeyma M, Amanollahi Z, Kianimoghadam A S. Psychometric Properties of the Persian Version of the Obsessive Distrust Inventory for Iranian College Students. IJPCP 2023; 29 (3) :370-383
دوستداری فرناز، ارض پیما مهیار، امان اللهی زهرا، کیانی مقدم امیرسام. بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی مقیاس بی‌اعتمادی وسواسی در نمونه دانشجویان ایرانی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1402; 29 (3) :370-383

1- گروه روانشناسی بالینی، کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، گیلان، ایران.
3- گروه مشاوره، دانشکده روانشناسی و تربیت، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.
4- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، kianimoghadam@sbmu.ac.ir
اهداف این مطالعه باهدف بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس بی‌اعتمادی وسواسی در جمعیت دانشجویان ایرانی انجام شد. با وجود اهمیت بی‌اعتمادی وسواسی به‌عنوان شکل رایجی از اختلال وسواسی جبری رابطه‌ای و همچنین آشفتگی‌هایی که می‌تواند در زندگی مشترک افراد ایجاد کند، ابزار مناسبی جهت سنجش بی‌اعتمادی وسواسی در جمعیت ایرانی وجود ندارد. برخورداری از مقیاسی روا و معتبر برای سنجش این سازه در پژوهش‌ها، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد.
مواد و روش ها در این مطالعه توصیفی، 365 نفر از دانشجویان متأهل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که در بهار و تابستان سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ مشغول به تحصیل بودند، با استفاده از روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند. پایایی نسخه فارسی مقیاس بی‌اعتمادی وسواسی، با استفاده از همسانی درونی آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفت. روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تأییدی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی روایی همگرای مقیاس بی‌اعتمادی وسواسی، از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس، پرسش‌نامه علائم وسواسی اجباری مربوط به شریک و پرسش‌نامه بازنگری‌شده وسواس فکری عملی استفاده شد.
یافته ها نتایج تحلیل عاملی تأییدی، از ساختار تک عاملی مقیاس بی‌اعتمادی وسواسی حمایت کرد. همچنین ارزیابی روایی همگرا، همبستگی مثبت و معناداری بین نسخه فارسی مقیاس بی‌اعتمادی وسواسی و پرسش‌نامه‌های علائم وسواسی اجباری مربوط به شریک، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس و پرسش‌نامه بازنگری‌شده وسواس فکری عملی نشان داد (0/01>P). آلفای کرونباخ برای این مقیاس 0/94 به دست آمد.
نتیجه گیری نسخه فارسی مقیاس بی‌اعتمادی وسواسی از ویژگی‌های روان‌سنجی مناسبی در جمعیت ایرانی برخوردار است . نسخه فارسی مقیاس بی‌اعتمادی وسواسی را می‌توان در زمینه‌های بالینی و تحقیقاتی برای غربالگری، تشخیص و پایش بی‌اعتمادی وسواسی در اختلال وسواسی جبری رابطه‌ای استفاده کرد.
متن کامل [PDF 5642 kb]   (302 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (134 مشاهده)
دریافت: 1402/6/11 | پذیرش: 1402/7/7 | انتشار: 1402/7/9