دوره 29، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 29 شماره 3 صفحات 331-320 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saberizafarghandi M B, Vahed N, Arezoomandan R, Pirmoradi M. The Relationship Between Brain Activity and Craving Among Individuals With Cannabis Use Disorder. IJPCP 2023; 29 (3) :320-331
صابری زفرقندی محمدباقر، واحد ندا، آرزومندان رضا، پیرمرادی محمدرضا. بررسی ارتباط بین فعالیت‌های مغزی و ولع مصرف در افراد مبتلابه اختلال مصرف کانابیس. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1402; 29 (3) :320-331

1- گروه اعتیاد، دانشکده علوم رفتاری و بهداشت روان (مؤسسه روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات اعتیاد و رفتارهای پرخطر، پژوهشکده سلامت روان اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، vahedneda@iums.ac.ir
3- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (مؤسسه روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
اهداف شایع‌ترین ماده مخدر غیرقانونی در جهان، مصرف مشتقات گیاه شاهدانه و یا کانابینوئیدها است. ولع مصرف یکی از چالش‌های مهم درمانی در افراد وابسته به کانابیس می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین فعالیت‌های مغزی با ولع مصرف در بین افراد مبتلا به اختلال مصرف کانابیس انجام شد.
مواد و روش ها مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی‌تحلیلی بود. جامعه آماری پژوهش بیماران مبتلا به اختلال مصرف کانابیس بودند. از 20 نفر از افراد دارای اختلال مصرف کانابیس، نوار مغزی در حالت استراحت ثبت شد و پس از آن با فرم کوتاه پرسش‌نامه سنجش وسوسه کانابیس، میزان وسوسه آن‌ها اندازه‌گیری شد. داده‌‌ها با استفاده از نرم‌افزار متلب نسخه 2022 تحلیل شدند.
یافته ها نتایج نشان داد بین ولع مصرف با توان نسبی در باند فرکانسی تتا در کانال‌هایی از نواحی لوب گیجگاهی و لوب پیشانی همبستگی منفی و معنی‌دار (05/P<0) و در باند  فرکانسی بتا و گاما در کانال‌هایی از نواحی لوب گیجگاهی، لوب پیشانی، لوب پس‌سری و بخش مرکزی همبستگی مثبت و معنی‌داری (05/P<0) وجود دارد.
نتیجه گیری رابطه معنی‌داری بین ولع مصرف و تغییرات فعالیت‌های مغزی نواحی مختلف مغز در افراد مبتلا به اختلال مصرف کانابیس وجود داشت. این نتایج نشان می‌دهد که در فرایند درمان لازم است به جنبه‌های عصبی زیستی اعتیاد به کانابیس توجه شود.
متن کامل [PDF 4204 kb]   (189 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (121 مشاهده)
دریافت: 1402/5/6 | پذیرش: 1402/5/27 | انتشار: 1402/7/9