دوره 29، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 29 شماره 1 صفحات 31-18 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahverdi A, Omidi M, Mousavi Nik M. Effect of Mindfulness-based Cognitive Therapy on Cognitive Emotion Regulation, Psychosomatic Symptom Severity of Migraine, and Stress Coping Styles of Women with Migraine. IJPCP 2023; 29 (1) :18-31
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3811-fa.html
شاهوردی آمنه، امیدی معبود، موسوی نیک مریم. اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان، شدت علائم روان‌تنی میگرن و سبک‌های مقابله با استرس در زنان مبتلا به میگرن. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1402; 29 (1) :18-31

URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3811-fa.html


1- مؤسسه آموزش عالی ناصرخسرو، ساوه، ایران. ، shahverdi.a@hnkh.ac.ir
2- مؤسسه آموزش عالی ناصرخسرو، ساوه، ایران.
3- مؤسسه آموزش عالی ناصرخسرو، ساوه، ایران.v
چکیده:   (1051 مشاهده)

اهداف پژوهش حاضربا هدف تعیین اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان، شدت علائم روان‌تنی میگرن و سبک‌های مقابله با استرس در بین زنان مبتلا به بیماری میگرن انجام شد.
مواد و روش ها این پژوهش در قالب یک طرح پژوهشی نیمه‌آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش متشکل از کلیه مراجعان زن مبتلا به میگرن مراجعه‌کننده به متخصصان مغز و اعصاب شهر خرم‌آباد در سال 1401 بود. حجم نمونه 32 بیمار زن مبتلا به میگرن بود که به روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند. سپس به‌صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش (16 نفر) و کنترل (16نفر) جایگزین شدند‌. جهت گردآوری اطلاعات از پرسش‌نامه ‌های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، علائم روان‌تنی میگرن نجاریان و سبک‌های مقابله با استرس بیلینگز و موس استفاده شد. مداخله شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی به‌ صورت یک جلسه درهفته و طی 8 هفته متوالی در گروه آزمایش انجام شد. داده‌ها بااستفاده از تحلیل کوواریانس(آنکووا) تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته ها نتایج تحلیل کوواریانس نشان دادند مداخله شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی در سطحP<0/01 ،F=14/406  بر تنظیم شناختی هیجان‌، شدت علائم روان‌تنی میگرن و سبک‌های مقابله با استرس مراجعان زن مبتلا به میگرن حداقل در یکی از متغیرها اثرمعناداری داشته است. همچنین نتایج تحلیل کوواریانس تک‌متغیری نشان دادند شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی در سطح  P<0/01 ،F=7/60بر تنظیم شناختی هیجان و در سطح P<0/01 ،‌F=46/53 بر شدت علائم روان‌تنی میگرن و در سطح P<0/03 ،‌F=5/18 بر سبک‌های مقابله با استرس در مرحله پس‌آزمون اثرمعناداری داشته است.
نتیجه گیری مداخله شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر افزایش تنظیم شناختی هیجان، کاهش شدت علائم روان‌تنی میگرن و سبک‌های مقابله با استرس بیماران زن مبتلا به میگرن اثربخش است. بر‌این‌اساس در فرایند اثربخشی برنامه شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر کاهش اجتناب از فرار از تجارب ناخوشایند ناشی از میگرن می‌توان گفت در این روش، افراد یاد می‌گیرند چگونه از روش‌های شناختی و تعمق‌های ذهن‌آگاهانه برای متوقف کردن فرایندهای خودکاری که اغلب باعث کاستی در تنظیم هیجان مثبت، شدت گرفتن علائم روان‌تنی میگرن و سبک‌های مقابله با استرس سازگارانه می‌شود، استفاده کنند.

متن کامل [PDF 6090 kb]   (387 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (214 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1402/1/6 | انتشار: 1402/1/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb