دوره 13، شماره 4 - ( زمستان 1386 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 365-359 | برگشت به فهرست نسخه ها

Samani S. Study of Reliability and Validity of the Buss and Perry's Aggression Questionnaire. IJPCP 2008; 13 (4) :359-365
سامانی سیامک. بررسی پایایی و روایی پرسش‌نامۀ پرخاشگری باس و پری. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1386; 13 (4) :359-365

، E-mail: samani@shirazu.ac.ir

هدف: این پژوهش با هدف بررسی پایایی و روایی پرسش‌نامه پرخاشگری باس و پری انجام شده است. این پرسش‌نامه دارای 29 پرسش می‌باشد که پس از برگردان به فارسی توسط متخصصان روانشناسی، به‌کار برده شد.

روش: در یک بررسی مقطعی 492 نفر از دانشجویان 18 تا 22 ساله (248 پسر و 244 دختر) دانشگاه شیراز که به روش خوشه‌ای- تصادفی انتخاب شده بودند، به‌کمک پرسش‌نامه پرخاشگری باس و پری ارزیابی شدند. داده‌ها به‌کمک آزمون‌های آماری ضریب همبستگی، تحلیل عاملی و آزمون t تحلیل شدند.

یافته‌ها: به‌کمک تحلیل عاملی، چهار عامل رفتاری خشم، پرخاشگری بدنی و کلامی، رنجیدگی، و بدگمانی از آن استخراج شد. ضریب پایایی این پرسش‌نامه به‌شیوه بازآزمایی برابر با 78/0 بود. هم‌چنین مقایسه این عوامل میان دختران و پسران گویای آن بود که پسران در سه عامل پرخاشگری (001/0p< )، خشم
(001/0
p< ) و بدگمانی (01/0p< ) نسبت به دختران به‌طور معنی‌داری نمره بیشتری دارند. هم‌چنین همبستگی بالای عوامل با نمره کل پرسش‌نامه،  همبستگی ضعیف عوامل با یکدیگر و مقادیر ضریب آلفا همگی نشان‌دهنده کفایت و کارایی این پرسش‌نامه برای کاربرد پژوهشگران، متخصصان و روانشناسان در ایران است.

نتیجه‌گیری: پرسش‌نامۀ پرخاشگری باس و پری دارای پایایی و روایی مناسب برای کاربرد پژوهشگران و متخصصان است.

دریافت: 1386/12/20 | انتشار: 1386/11/26