Saberi Zafarghandi M B, Javaheri A, Shati M, Roshanpajouh M. Evaluating the Effectiveness of Short-term Clinical Guideline to Treat Sexual Addiction Disorder in People With Sexual Addiction: A Clinical Trial. IJPCP 2022; 28 (2) :144-161
URL:
http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3472-fa.html
صابری زفزقندی محمدباقر، جواهری آرش، شتی محسن، روشن پژوه محسن. بررسی اثربخشی راهنمای بالینی کوتاهمدت درمان اختلال اعتیاد جنسی در افراد مبتلا به اعتیاد جنسی: یک کارآزمایی بالینی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1401; 28 (2) :144-161
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3472-fa.html
1- گروه اعتیاد، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علومپزشکی ایران، تهران، ایران.
2- گروه اعتیاد، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علومپزشکی ایران، تهران، ایران. ، ajavaheri68@gmail.com
3- مرکز تحقیقات بهداشت روان، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علومپزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده: (3773 مشاهده)
اهداف اعتیاد جنسی یکی از انواع اعتیادهای رفتاری است که با خیالپردازیهای افراطی و رفتارهای جنسی سخت قابلکنترل مشخص میشود. این اختلال باعث مشکل در زندگی افراد مبتلا و همچنین افراد قربانی میشود. درمان عموماً غیردارویی و روان شناختی است که زمانبر و پرهزینه هستند. آزمایشات کوتاهمدت، یکی از راهکارها برای کمک به این افراد است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی راهنمای بالینی کوتاهمدت درمان اختلال اعتیاد جنسی در افراد مبتلا انجام شده است.
مواد و روش ها مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی با پیشآزمون و پسآزمون بود. جمعیت موردمطالعه در این پژوهش، شامل همه افراد دچار اختلال اعتیاد جنسی بود که در شهر اصفهان زندگی میکنند. جامعه آماری کسانی بودند که شانس قرار گرفتن در مطالعه را داشتند. این افراد شامل مراجعهکنندگان به مراکز درمانی سرپایی و اقامتی مصرف مواد، مراکز درمانی روانپزشکی و کلینیکهای درمان اختلالات جنسی بودند. با استفاده از روش بلوکهای متوازن تصادفیشده، 30 آزمودنی مرد که براساس نقطه برش پرسشنامه رفتار فزونکنشی جنسی با نمره 53 و بالاتر مبتلا به اختلال اعتیاد جنسی تشخیص داده شدند بهصورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای گروه آزمایش 10 جلسه درنظر گرفته شد. مدت هر جلسه 120 دقیقه بود که بهصورت هفتگی برگزار شد. جلسات با توجه به پاندمی کرونا بهصورت مجازی برگزار شد (اسکایپ). گروه کنترل در حالت انتظار قرار گرفتند تا اگر راهنما اثربخش بود، بتوانند از آن بهرهمند شوند. هر 2 گروه پرسشنامه رفتار فزونکنشی جنسی را در 3 نوبت تکمیل کردند. اول بلافاصله قبل از شروع، دوم بلافاصله بعد از اتمام آزمایش و سوم 3 ماه بعد در مرحله پیگیری بود. تجزیهوتحلیل نتایج با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر در نرمافزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
یافته ها در پژوهش حاضر 30 بیمار مبتلا به اختلال اعتیاد جنسی حضور داشتند که 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند (میانگین سنی افراد شرکتکننده 26/4 سال بود). میانگین نمرات رفتار فزونکنشی جنسی گروه آزمایش در مراحل پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری بهترتیب 67، 49 و 57 بود. میانگین نمرات رفتار فزونکنشی جنسی گروه کنترل در مراحل پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری بهترتیب 64، 60 و 59 بود. یافتههای اندازهگیری مکرر نشان داد این راهنمای بالینی در کاهش علائم اعتیاد جنسی شرکتکنندگان مؤثر است (P<0/01).
نتیجه گیری راهنمای بالینی درمان کوتاهمدت اختلال اعتیاد جنسی در کاهش علائم اختلال اعتیاد جنسی اثربخش است. استفاده از این روش که امکان برگزاری بهصورت برخط را نیز دارد، به دلیل مدت کوتاه و به تبع آن کاهش هزینه درمان، این امکان را فراهم میکند تا افراد بیشتری بتوانند از مزایای آن بهرهمند شوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1400/1/18 | پذیرش: 1400/7/21 | انتشار: 1401/4/10