Tahmasebi S, karimpour Vazifehkhorani A. Comparing the Effects of Motivational Manipulation and Neurofeedback Methods on Reward Sensitivity, Delay Discounting, and Impulsivity in Children With Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. IJPCP 2022; 27 (4) :458-473
URL:
http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3324-fa.html
طهماسبی سیامک، کریم پور وظیفه خورانی علیرضا. مقایسه اثربخشی دو روش دستکاری انگیزشی و نوروفیدبک بر حساسیت به پاداش، کاهش ارزش تأخیری و تکانشگری در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه / بیشفعالی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1400; 27 (4) :458-473
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3324-fa.html
1- گروه آموزشی کودکان پیش از دبستان، دانشکده علوم تربیتی و رفاه اجتماعی ، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران.
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. ، alirezakarimpourv92@gmail.com
چکیده: (4865 مشاهده)
اهداف: هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی دو روش دستکاری انگیزشی و نوروفیدبک بر حساسیت به پاداش، کاهش ارزش تأخیری و تکانشگری در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه / بیشفعالی بود.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون، پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر کودکان 7 تا 12ساله مبتلا به اختلال ADHD بودند. برای نمونهگیری در این پژوهش از روش نمونهگیری در دسترس استفاده شد. حجم نمونه بر اساس هدف و روش پژوهش90 نفر انتخاب شد. در این مطالعه نوروفیدبک و دستکاری انگیزشی به عنوان مداخله بر روی گروه آزمایش پیاده شد که هر کدام 12 جلسه و هر جلسه به مدت 45 دقیقه انجام شد. از آزمون خطرپذیری بادکنکی وکاهش ارزش تأخیری برای گرداوری دادهها در مراحل پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری استفاده شد و دادهها با استفاده از روش آماری مانکووا در SPSS نسخه 23 تحلیل شد.
یافته ها: با کنترل اثرات پیشآزمون بر پسآزمون تفاوت میان گروهها در پسآزمون از لحاظ آماری در بین متغیرهای تکانشگری و کاهش ارزش تأخیری در سطح P< 0/01و در بین متغیر حساسیت به پاداش در سطح P<0/05 معنادار بود. همچنین نتایج نشان داد روش نوروفیدبک (4/66=M) نسبت به روش دستکاری انگیزشی (2/31=M) در مقایسه با گروه کنترل بر پردازش پاداش تأثیر بیشتری داشته است که در سطح P<0/01 معنادار است. اما میزان تفاوت میانگین دستکاری انگیزشی (2/31=M) در مقایسه با گروه کنترل معنادار نیست.
نتیجه گیری: فعالسازی ارادی مناطق دوپامینرژیک مغز به وسیله نوروفیدبک و دستکاری انگیزشی منجر به کنترل درونزای دوپامین در این ساختارها میشود و این امر میتواند منتهی به موفقیت در تنظیم مقررات یا کنترل مهاری وکاهش اعمال تکانشی شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1399/6/17 | پذیرش: 1399/11/7 | انتشار: 1400/10/11