دوره 28، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 28 شماره 2 صفحات 195-182 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sheybani F, Dabaghi P, Najafi S, Rajaeinejad M. Effectiveness of Mindfulness-based Stress Reduction (MBSR) on Patients With Chronic Pain: A Randomized Clinical Trial. IJPCP 2022; 28 (2) :182-195
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3307-fa.html
شیبانی فرشاد، دباغی پرویز، نجفی شریف، رجایی نژاد محسن. اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر مبتلایان به درد مزمن: کارآزمایی بالینی تصادفی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1401; 28 (2) :182-195

URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3307-fa.html


1- گروه روانپزشکی و روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی ارتش، تهران، ایران. ، dabaghi_44@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات بیومکانیک بالینی و ارگونومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات سرطان آجا، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی، تهران، ایران.
چکیده:   (4870 مشاهده)
اهداف این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر شدت درد، اضطراب، افسردگی و افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به درد مزمن (کارآزمایی بالینی تصادفی) انجام شد.
مواد و روش ها جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به درد مزمن مراجعه‌کننده به بیمارستان امام رضا (ع) ارتش تشکیل دادند. از بین این بیماران، افرادی که ملاک‌های ورود به پژوهش و تمایل به شرکت در پژوهش را داشتند، 50 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و 25 نفر به گروه آزمایش و 25 نفر به گروه کنترل تخصیص داده شدند. پس از انتخاب بیماران و تخصیص تصادفی آن‌ها به گروه‌های آزمایش و کنترل، قبل و پس از درمان پرسش‌نامه‌های پژوهش به بیماران جهت تکمیل داده شد. این پرسش‌نامه‌ها شامل پرسش‌نامه اندازه‌گیری شدت درد، پرسش‌نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی-فرم کوتاه، پرسش‌نامه اضطراب بک و پرسش‌نامه افسردگی بک-ویرایش دوم بود. پس از اخذ رضایت‌نامه کتبی شرکت در پژوهش، افراد گروه آزمایش درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی (8 جلسه هفتگی) را دریافت کردند و گروه کنترل آزمایشی دریافت نکردند. برای رعایت اصول اخلاقی، پس از پایان پژوهش، برای گروه کنترل درمان ذهن‌آگاهی مبتنی بر کاهش استرس اجرا شد. تحلیل داده‌ها توسط روش تحلیل واریانس و تحلیل کوواریانس چندمتغیره و با استفاده از نرم‌افزارSPSS  نسخه 19 انجام شد.
یافته ها نتایج تحلیل‌ها نشان داد درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی شدت درد، اضطراب و افسردگی را در بیماران مبتلا به درد مزمن کاهش داد (P<0/05). همچنین یافته‌ها نشان داد درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به درد مزمن را افزایش داد (P<0/05). 
نتیجه گیری در کنار درمان‌های دارویی رایج برای درد مزمن می‌توان از درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی در راستای افزایش کیفیت زندگی و کاهش شدت درد، اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به درد مزمن استفاده کرد. 
واژه‌های کلیدی: درد مزمن، ذهن آگاهی، اضطراب، افسردگی
متن کامل [PDF 5027 kb]   (1649 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1111 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1399/5/15 | پذیرش: 1400/3/4 | انتشار: 1401/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb