دوره 27، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 27 شماره 2 صفحات 233-216 | برگشت به فهرست نسخه ها

Damari B, Akrami F. Sexual Health Challenges in Iran and the Strategies for its Improvement. IJPCP 2021; 27 (2) :216-233
دماری بهزاد، اکرمی فروزان. چالش‌های سلامت جنسی ایران و فرصت‌های بهبود آن از دیدگاه سیاست‌گزاران و صاحب‌نظران. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1400; 27 (2) :216-233

1- گروه حاکمیت و سلامت، انستیتوی علوم اعصاب، دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران. ، f.akrami@sbmu.ac.ir
اهداف: اخیراً سلامت جنسی به جای جزئی از سلامت باروری، پایه‌گذار و شرط لازم برای دست‌یابی به سلامت باروری در نظر گرفته شده است. مطالعه حاضر با هدف تبیین دیدگاه‌های سیاست‌گزاران و صاحب‌نظران درباره چالش‌های سلامت جنسی در کشور و فرصت‌های بهبود آن انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوی، برای جمع‌آوری داده‌ها از مصاحبه‌های فردی نیمه‌ساختارمند استفاده شد. انتخاب شرکت‌کنندگان به صورت هدفمند از بین متخصصین مرتبط صاحب تجربه صورت گرفت. ابتدا فهرست اولیه از متخصصین صاحب‌نظر تهیه شد و ادامه نمونه‌گیری به شیوه گلوله برفی صورت پذیرفت. پس از مصاحبه فردی با 16 نفر از صاحب‌نظران و اشباع نظری داده‌ها، تحلیل داده‌ها به روش تحلیل محتوای استقرایی انجام شد.
یافته ها: در این مطالعه پنج مضمون اصلی تابو بودن مسائل جنسی و کمبود آگاهی عموم؛ رفتارهای جنسی غیرمتعارف و آسیب‌های اجتماعی نوپدید؛ انگ و تبعیض؛ عدم تعهد سیاسی حاکمیت؛ فقدان شاخص‌های آماری و عدم بهره‌برداری از ظرفیت‌های موجود به عنوان چالش‌های سلامت جنسی کشور پدیدار شده و فرصت‌ها و راهکارهای رسیدگی به آن‌ها شامل جلب حمایت سیاسی حاکمیت؛ اتخاذ سیاست‌ها و بازنگری قوانین مرتبط متناسب با تغییرات اجتماعی؛ جمع‌آوری شاخص‌ها و طراحی مداخلات با بهره‌برداری از منابع انسانی و ظرفیت‌های موجود؛ آموزش و توانمندسازی عموم با تمرکز ویژه بر نوجوانان و جوانان؛ ترویج اخلاق حرفه‌ای و عدالت جنسیتی شناسایی شد.
نتیجه گیری: رسیدگی به چالش‌ها و دست‌یابی به شاخص‌های برتر سلامت جنسی کشور، مستلزم تعهد سیاسی حاکمیت، بازنگری قوانین و همکاری بین‌بخشی برای طراحی و اجرای مداخلات چندسطحی و چندگانه است.
متن کامل [PDF 7121 kb]   (2505 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (27727 مشاهده)
دریافت: 1399/4/7 | پذیرش: 1399/8/6 | انتشار: 1400/4/10