Saberi Zafarghandi M B, Eshrati S, Arezoomandan R, Farnia M, Mohammadi H, Vahed N, et al . Review, Documentation, Assessment of Treatment, and Harm Reduction Programs of Substance Use Disorder in Iranian Prisons. IJPCP 2021; 27 (1) :48-63
URL:
http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3167-fa.html
صابری زفرقندی محمدباقر، عشرتی سحر، آرزومندان رضا، فرنیا مرضیه، محمدی حسین، واحد ندا، و همکاران.. مرور، مستندسازی و پایش برنامههای درمان و کاهش آسیب اعتیاد در زندانهای ایران. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1400; 27 (1) :48-63
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3167-fa.html
1- گروه مطالعات اعتیاد، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علومپزشکی ایران، تهران، ایران. ، saberi.mb@iums.ac.ir
2- گروه مطالعات اعتیاد، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علومپزشکی ایران، تهران، ایران.
3- مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش سازمان زندانها، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات سوانح و مصدومیت، دانشگاه علومپزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده: (7395 مشاهده)
اهداف: پژوهش حاضر با هدف مستندسازی و پایش برنامههای کاهش آسیب اعتیاد در زندانهای کشور و ارائه راهحلهایی برای بهبود و ارتقای این برنامهها صورت گرفته است.
مواد و روش ها این مطالعه شامل سه مرحله است؛ اول جمعآوری اطلاعات از طریق مطالعه کتابخانهای بر اساس شواهد و اسناد موجود در کتابخانه مرکزی سازمان زندانها؛ دوم استخراج شاخصهای پایش بر اساس مرحله اول و تهیه دو چکلیست محققساخته و مرحله سوم بازدید میدانی، مراجعه به زندانهای مراکز استان و انجام مصاحبه کیفی نیمهساختاریافته با دستاندرکاران و مطلعین کلیدی درگیر در خدمات درمان و کاهش آسیب.
یافته ها: برنامههای کاهش آسیب اعتیاد در اکثر زندانهای کشور در حال اجراست. در ابتدا کمبودهای مالی و انسانی، و مقاومت در برابر تغییر از موانع اجرای برنامهها بود ولی بهتدریج به پیشرفت و کیفیت این برنامهها افزوده شد. درمانهای جایگزین با متادون و کلینیکهای مثلثی عمدهترین برنامهها بودند که بهتدریج برنامههای سراسری بیمارییابی ایدز و سل با همکاری دانشگاههای علومپزشکی به آن افزوده شده بود.
نتیجه گیری: برنامههای درمان و کاهش آسیب در تعدیل و کاهش بیماریهای عفونی از جمله ایدز، خودزنی و رفتارهای خشونتآمیز مؤثر بوده است. برنامههای فرهنگی در کنار برنامههای کاهش آسیب، جلسات توجیهی و حمایتطلبی از مسئولین از راهکارهای مهم در جهت ماندگاری افراد در درمان و تداوم برنامهها بوده است. با جبران کمبود نیروی انسانی و باز تعریف حوزههای امنیتی در مورد زندانیان عادی امکان استفاده بهینه از امکانات دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی نیز بیشتر فراهم میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1398/11/11 | پذیرش: 1399/7/6 | انتشار: 1400/1/31