Eshaghi Farahmand S R, Ahadi H, Kalhornia Golkar M, Sedaghat M. Comparison of the Effectiveness of Music Therapy and Cognitive Behavioral Therapy on Quality of Life, Craving and Emotion Regulation in Patients Under Methadone Maintenance Therapy. IJPCP 2020; 26 (2) :170-187
URL:
http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3099-fa.html
اسحاقی فرهمند سید رضا، احدی حسن، کلهر نیا گل کار مریم، صداقت مستوره. مقایسه اثربخشی موسیقیدرمانی و رفتاردرمانی شناختی بر کیفیت زندگی، ولع مصرف و تنظیم هیجانی بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1399; 26 (2) :170-187
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3099-fa.html
1- گروه روانشناسی سلامت، واحد بین المللی کیش، دانشگاه آزاد اسلامی، جزیره کیش، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران. ، drhahadi5@gmail.com
3- گروه روانشناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی،کرج، ایران.
4- گروه روانشناسی، واحد سمنان، دانشگاه ازاد اسلامی، سمنان، ایران.
چکیده: (5170 مشاهده)
اهداف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی موسیقیدرمانی و رفتاردرمانی شناختی بر کیفیت زندگی، ولع مصرف و تنظیم هیجانی بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون بود.
مواد و روش ها: روش این پژوهش شبهآزمایشی و از نوع پیشآزمون و پسآزمون چندگروهی بود و جامعه آماری آن را کلیه مراجعان تحت درمان نگهدارنده با متادون در کیلینکهای درمانی اعتیاد شهر تهران وابسته به وزارت بهداشت در سال 1397 تشکیل میدادند که 54 (هر گروه 18 نفر) نفر از آنان به شیوه نمونهگیری هدفمند در دو گروه آزمایش (موسیقیدرمانی رفتاردرمانی شناختی) و یک گروه کنترل قرار داده شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان و پرسشنامه کیفیت زندگی و پرسشنامه ولع مصرف استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد هم موسیقیدرمانی و هم رفتاردرمانی شناختی میزان کیفیت زندگی و تنظیم هیجان گروه آزمایش را نسبت به گروه کنترل ارتقا و میزان ولع مصرف را به نحو قابل توجهی کاهش دادند (0/01>P). نتایج آزمون پیگیری نشان داد میانگین نمرات گروههای آزمایش در متغیرهای مورد مطالعه به طور معناداری متفاوت با گروه کنترل بود. بین گروههای درمانی از لحاظ اثربخشی بر کیفیت زندگی و تنظیم منفی هیجانی شناختی تفاوت معناداری وجود داشت؛ به نحوی که رفتاردرمانی شناختی در تنظیم هیجانات منفی و افزایش کیفیت زندگی مؤثرتر بود. در مورد تنظیم هیجانهای مثبت و کاهش ولع مصرف تفاوت معنیداری وجود نداشت.
نتیجه گیری: این نتایج حاکی از این است که این دو نوع درمان به طور معنیداری باعث افزایش کیفیت زندگی، تنظیم هیجانی و کاهش ولع مصرف میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1398/7/6 | پذیرش: 1398/10/17 | انتشار: 1399/4/11