Kolahdouzan S A, Kajbaf M B, Oraizi H R, Abedi M R, Mokarian F. The Effect of a Death Anxiety Therapeutic Package Based on Acceptance and Commitment Therapy on Death Avoidance, Mental Health and Quality of Life of Cancer Patients. IJPCP 2020; 26 (1) :16-31
URL:
http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3081-fa.html
کلاهدوزان سید علی، کجباف محمد باقر، عریضی حمید رضا، عابدی محمد رضا، مکاریان فریبرز. تدوین و بررسی اثربخشی بسته درمانی «اضطراب از مرگ» مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد بر اجتناب از مرگ، سلامت روان و کیفیت زندگی بیماران سرطانی شهر اصفهان. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1399; 26 (1) :16-31
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3081-fa.html
1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران. ، m.b.kaj@edu.ui.ac.ir
3- گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، تهران.
چکیده: (3669 مشاهده)
اهداف: یکی از عواملی که میتواند سلامت روانی و کیفیت زندگی بیماران سرطانی را تحت تأثیر قرار دهد، اضطراب از مرگ است. هدف این پژوهش ارزیابی اثربخشی بسته درمانی "اضطراب از مرگ" مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد بر اجتناب از مرگ و کیفیت زندگی بیماران سرطانی می باشد.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع آزمایشی مبتنی بر گروه آزمایش با استفاده از پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری است. شرکتکنندگان از بین مراجعهکنندگان به بیمارستان سیدالشهدا (امید) اصفهان انتخاب شدند و با حجم نمونه 28 نفر (نوزده زن و نه مرد) به صورت تصادفی در دو گروه آزمودنی (13=n) و کنترل (13=n) گمارش شدند. بسته درمانی بر اساس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در دانشگاه نوادای آمریکا ساخته و توسط آزمون لاوشه، شاخص نسبت روایی محتوایی آن محاسبه شد. این بسته طی هفت جلسه درمان گروهی روی آزمودنیها اجرا شد و برای گروه کنترل نیز طی هفت جلسه تعدادی تمرینهای ساده نوشتاری بدون انجام هیچ مداخلهای انجام گرفت. برای مقایسه نتایج دو گروه از سه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی،"فرم کوتاه (α=0/91)"، پرسشنامه نیمرخ نگرش به مرگ وونگ و همکاران (α=0/88) و پرسشنامه پذیرش و عمل "نسخه دوم (α=0/87)" استفاده شد. برای تحلیل دادهها نیز از روش آمار توصیفی ـ استنباطی تحلیل کوواریانس و نرمافزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.
یافته ها: بیماران گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل از بین شاخصهای نگرش به مرگ، در خردهمقیاس اضطراب از مرگ و اجتناب از مرگ کاهش معنادار و از بین شاخصهای کیفیت زندگی، در خردهمقیاس سلامت روان افزایش معناداری پیدا کردند.
نتیجه گیری: به نظر میرسد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اضطراب و اجتناب از مرگ مؤثر است و تغییر در نگرش به مرگ در بیماران سرطانی احتمالاً با سلامت روان آنها مرتبط است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1398/6/12 | پذیرش: 1398/9/16 | انتشار: 1399/1/13