Moradi Motlagh M, Nainian M, Fata L, Gholami M, Ghaedi G. The Mediational Roles of Law of Contagion and Threat Estimations in the Relation Between Disgust and Contamination-based OCD Symptoms. IJPCP 2020; 26 (2) :200-215
URL:
http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3021-fa.html
مرادی مطلق مونا، نائینیان محمدرضا، فتی لادن، غلامی فشارکی محمد، قائدی غلامحسین. مدل ساختاری رابطه میان چندش و نشانههای وسواس آلودگی با نقش میانجی قانون سرایت و برآوردهای تهدید. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1399; 26 (2) :200-215
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-3021-fa.html
1- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران. ، mrnainian@yahoo.com
3- گروه آموزش پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
5- گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
چکیده: (3401 مشاهده)
اهداف: قانون سرایت یکی از قوانین جادوی همانندپنداری و از تحریفهای شناختی شناساییشده در ارتباط با چندش است. این قانون ویژگیهایی دارد که آن را برای مطالعه در اختلال وسواس آلودگی مناسب میکند. در توضیح اینکه چندش با چه مکانیسم اثری منجر به نشانههای وسواس آلودگی میشود، مطالعه حاضر چنین فرض میکند که هیجان چندش سبب فعال شدن قانون سرایت و آن نیز سبب برانگیختن برآوردهای تهدید مرتبط با سرایت میشود که احتمالاً منجر به ترس از آلودگی در اختلال وسواس میشوند. بنابراین هدف از مطالعه پیشرو بررسی برازش مدل ساختاری است که در آن قانون سرایت و برآورد تهدید، به ترتیب، میانجی رابطه چندش و ترس از آلودگی در وسواس هستند.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع طرحهای همبستگی است. شرکتکنندگان در پژوهش شامل 495 دانشجو (59 درصد زن) هستند که به روش نمونهگیری در دسترس از دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران به عنوان جامعه پژوهش گردآوری شدهاند. همه شرکتکنندگان پرسشنامههای پژوهش شامل مقیاس چندش تجدیدنظرشده، مقیاس حساسیت سرایت ـ زیرمقیاس سرایت فرافیزیکی، پرسشنامه وسواسی جبری ونکوور ـ زیرمقیاس آلودگی و هشت سناریوی مرتبط با درجهبندی برآورد تهدید را تکمیل کردند. مدل پیشنهادی از طریق روش مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) و با نرمافزار AMOS20 مورد آزمون قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که مدل آسیبشناختی پیشنهادی مطالعه حاضر بر اساس شاخصهای برازشِ تطبیقی (،(CFI شاخص نیکویی برازش تعدیلشده (AGFI)، شاخص نیکویی برازش (GFI)، شاخص خیدوی نسبی (CMIN/DF)، و ریشه دوم مربعات خطای برآورد (RMSEA) از برازش مناسبی برخوردار است. بدین ترتیب که شاخص CMIN/DF کوچکتر از 2، شاخص RMSEA کوچکتر از 0/05 و سایر شاخصها نیز بزرگتر از 0/90 هستند.
نتیجه گیری: بر اساس یافتههای مطالعه حاضر میتوان به نقش میانجی یافتارهای سرایت جادویی و برآوردهای تهدید در رابطه میان چندش و نشانههای وسواس آلودگی اشاره کرد. مدل آسیبشناختی پیشنهادی حاضر میتواند به پیشبرد نظریه رو به رشد چندش و بهبود درمانهای شناختی ـ رفتاری مرتبط با آن کمک کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1398/3/14 | پذیرش: 1398/10/22 | انتشار: 1399/4/11