دوره 13، شماره 3 - ( پاييز 1386 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 248-238 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahgholian M, Moradi A, Kafee M. Relationship of Alexithymia with Emotional Expression Styles and General Health among University Students . IJPCP 2007; 13 (3) :238-248
شاهقلیان مهناز، مرادی علیرضا، کافی موسی. رابطه آلکسی‌تیمیا با سبک‌های ابراز هیجان و سلامت عمومی ‌در دانشجویان. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1386; 13 (3) :238-248

1- ، E-mail: mshahgholian@yahoo.com

چکیده

هدف: در این پژوهش رابطه آلکسی‌تیمیا با سبک‌های ابراز هیجان (ابرازگری هیجانی، کنترل هیجانی و دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی) و سلامت عمومی‌در دانشجویان و نقش جنسیت در بروز آلکسی‌تیمیا بررسی شده است.

روش: در این پژوهش210 دانشجو (105 زن و 105 مرد) به شیوه نمونه‌گیری تصادفی چندمرحله‌ای از میان دانشجویان دانشگاه گیلان انتخاب و به‌کمک مقیاس آلکسی‌تیمیای تورنتو و پرسش‌نامه‌های ابرازگری هیجانی، کنترل هیجانی، دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی و سلامت عمومی ‌ارزیابی شدند. داده‌ها به‌کمک روش‌های آمار توصیفی، آزمون آماری t ، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحلیل شدند.

یافته‌ها: آلکسی‌تیمیا با تمام زیرمقیاس‌های کنترل هیجانی ارتباط معنی‌دار دارد، به طوری که با بازداری هیجانی و نشخوار رابطه مثبت معنی‌دار (01/0>p ) و با کنترل پرخاشگری و کنترل خوش‌خیم رابطه منفی معنی‌دار (01/0>p ) نشان داد. هم‌چنین آلکسی‌تیمیا با سبک دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی رابطه مستقیم معنی‌دار داشت (01/0>p ). آلکسی‌تیمیا با نمره کل پرسش‌نامه سلامت عمومی‌ نیز رابطه معنی‌دار نشان داد. میان زنان و مردان دانشجو از نظر میزان آلکسی‌تیمیا تفاوت معنی‌داری دیده نشد.

نتیجه‌گیری: از میان آلکسی‌تیمیا و سبک دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی، آلکسی‌تیمیا تبیین‌کننده قوی‌تری برای واریانس سلامت عمومی‌ است. افزایش آلکسی‌تیمیا با کاهش سلامت عمومی ‌همراه است.

دریافت: 1386/8/27 | انتشار: 1386/8/24