دوره 23، شماره 1 - ( بهار 1396 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 67-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasr Esfahani M, Attari Moghadam J. Development of the Draft of Law (Mental Health Act). IJPCP 2017; 23 (1) :50-67
نصر اصفهانی مهدی، عطاری مقدم جعفر. تدوین پیشنویس قانون سلامت روان. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1396; 23 (1) :50-67

1- بیمارستان حضرت رسول اکرم، دانشگاه علوم پزشکی ایران، گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات بهداشت روان، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، Email: mehdinassr@gmail.com
2- بیمارستان فوق تخصصی مرکزی صنعت نفت
اهداف قوانین بهداشت روان در کشورها برای حفظ حقوق انسانی و مدنی افراد مبتلا به اختلال روانی تدوین شدهاند. در ایران در مجموعه قوانین موجود به صورت پراکنده قوانینی وجود دارد، اما قانون بهداشت روانی مستقلی وجود ندارد. هدف از این طرح تدوین پیشنویس قانون بهداشت روان در ایران است.
مواد و روشها پیشنویس قانون بهداشت روان طی سه مرحله تدوین شد. در مرحله اول تدوینکنندگان، منابع موجود درباره قوانین مدون داخلی و خارجی را مرور کردند و از بین قوانین بهداشت روان کشورهای دیگر، یکی را که به نظر از همه کاملتر بود، به عنوان نمونه و راهنما انتخاب کردند. پس از آن درباره موضوعات مختلف در جلسات گروهی از جنبههای مختلف بحث و تبادل نظر انجام شد و درنهایت با رعایت وجوه فرهنگی، پیشنویس اولیه تدوین شد. این پیشنویس برای تعداد زیادی از کارشناسان بهداشت روان کشور، سازمانها و نهادهای دولتی و غیردولتی ارسال و نظر آنان جمعآوری و طبقهبندی شد. سپس موضوعاتی که بر سر آنها اختلاف نظر بود، در یک کارگاه کشوری با حضور صاحبنظران مطرح و نظر آنان جمعبندی و پیشنویس اولیه ویرایش نهایی شد. در مرحله دوم در مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی با حضور چند نفر از حقوقدانان، پیشنویس تدوینشده به مواد قانونی تبدیل شد و مجدداً همچون مرحله اول، نظر کارشناسی صاحبنظران حقوقی و مراجع قضایی و تعداد زیادی از مراکز دانشگاهی، سازمانهای دولتی و غیردولتی جمعآوری شد. برای تصمیمگیری نهایی، نظرات مغایر در کارگاه دوم کشوری مطرح و آخرین اصلاحات لازم انجام و پیشنویس در 10 فصل و 112 ماده نهایی شد. در مرحله سوم بر اساس پیشنهاد دفتر حقوقی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی متن تهیهشده بازنگری و پیشنویس در 6 فصل و 50 ماده خلاصه شد.
نتیجهگیری پیشنویس قانون بهداشت روان طی 8 سال در 6 فصل و 50 ماده تدوین شد. فصلهای پیشنویس شامل تعاریف، بستری و درمان اجباری، روشهای خاص درمانی، بیمار کیفری، گروههای ویژه و مقررات دیگر است.
متن کامل [PDF 4394 kb]   (3067 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (5939 مشاهده)
دریافت: 1395/5/12 | پذیرش: 1395/9/30 | انتشار: 1396/1/12