دوره 21، شماره 3 - ( پاييز 1394 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 261-254 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ranjbar Kermani F, Mazinani R, Fadaei F, Dolatshahi B, Rahgozar M. Psychometric Properties of the Persian Version of Social Distance and Dangerousness Scales to Investigate Stigma Due to Severe Mental Illness in Iran. IJPCP 2015; 21 (3) :254-261
رنجبرکرمانی فاطمه، مزینانی ربابه، فدایی فربد، دولتشاهی بهروز، رهگذر مهدی. ویژگی‌های روان‌سنجی پرسشنامه های مقیاس فاصله اجتماعی و مقیاس خطرناک‌بودن جهت بررسی انگ بیماری های شدید روانی در ایران . مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1394; 21 (3) :254-261

1- دانشگاه علوم پزشکی تهران، بیمارستان روانپزشکی روزبه
2- روه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ، E-mail:Robabeh_mazinani@yahoo.com؛
3- گروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
4- گروه روانشناسی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
5- گروه آمارزیستی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی

هدف: این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روان‌سنجی نسخه فارسی مقیاس فاصله اجتماعی و مقیاس خطرناک بودن جهت بررسی انگ بیماری­های شدید روانی انجام شد. روش: در این مطالعه توصیفی از نوع اعتبارسنجی، 200 نفر از افراد شاغل در حرفه­های بهداشت روان، با روش نمونه­گیری تصادفی، از بیمارستان روان­پزشکی رازی انتخاب شدند. این افراد دو مقیاس فاصله اجتماعی و خطرناک بودن را تکمیل کردند. برای بررسی پایایی از روش­های همسانی درونی و آزمون- بازآزمون استفاده شد. روایی سازه و محتوایی این دو مقیاس نیز بررسی گردید. یافته ­ها: ضریب­آلفای­کرونباخ برای دو مقیاس فاصله اجتماعی و خطرناک بودن به­ترتیب 92/0و 96/ 0 و ضریب پایایی بازآزمایی به ترتیب 89/0و 88/0 به دست آمد. روایی محتوایی این دو مقیاس نیز به ترتیب 75/0و 77/0 بود. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که مقیاس فاصله اجتماعی و مقیاس خطرناک بودن هر دو دارای یک ساختار تک عاملی هستند. عامل طرد اجتماعی، 76/0از واریانس مقیاس فاصله اجتماعی و عامل خطرناک بودن، 74/0از واریانس مقیاس خطرناک بودن را تبیین نمودند. نتیجه­ گیری: نتایج این مطالعه حاکی از روایی و پایایی قابل قبول نسخه فارسی مقیاس فاصله اجتماعی و مقیاس خطرناک بودن است. بنابراین می­توان از این دو مقیاس جهت بررسی انگ بیماری­های شدید روانی در ایران استفاده کرد.

دریافت: 1394/12/24 | پذیرش: 1394/12/24 | انتشار: 1394/12/24