دوره 20، شماره 4 - ( زمستان 1393 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 325-317 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahnejat A M, Rabiei M, Salimi S H, Fathi Ashtiani A, Donyavi V, Mirzai J. Causal Metacognitive Model War-related Chronic Posttraumatic Stress Disorder . IJPCP 2015; 20 (4) :317-325
راه‌نجات امیر محسن، ربیعی مهدی، سلیمی سید حسین، فتحی آشتیانی علی، دنیوی وحید، میرزایی جعفر. مدل علّی فراشناختی اختلال مزمن استرس پس از ضربه ناشی از جنگ . مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1393; 20 (4) :317-325

1- دکترای روانشناسی، استادیار گروه روانشناسی بالینی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آجا. تهران، خیابان دکتر فاطمی غربی، خیابان شهید سرهنگ اعتماد‌زاده. دورنگار: 22197198-021 ، E-mail:arahnedjat@yahoo.com
2- دکترای روانشناسی، استادیار گروه روانشناسی بالینی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌ا... اعظم(عج)
3- دکترای تخصصی روانشناسی بالینی، استاد مرکز تحقیقات فیزیولوژی ورزش دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا... اعظم(عج)
4- دکترای تخصصی روانشناسی، استاد مرکز تحقیقات علوم رفتاری دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌ا... اعظم (عج)
5- متخصص روانپزشکی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران
6- کارشناس‌ارشد روانشناسی بالینی، بیمارستان روانپزشکی صدر ، بیناد شهید و امور ایثارگران
هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی مدل علّی فراشناختی برای تبیین نشانه‌های «اختلال استرس پس از ضربه» (PTSD) مزمن ناشی از جنگ انجام شد. روش: پژوهش توصیفی- همبستگی حاضر با 80  نفر از ‌افراد مبتلا به PTSD مزمن ناشی از جنگ به روش نمونه‌گیری در دسترس از بین جانبازان مراجعه‌کننده به مدیریت امور درمان اداره بهداشت و درمان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شد و پرسشنامه‌های کنترل افکار، باورهای فراشناختی، چک‌لیست نشانه‌های PTSD و نشخوار فکری برای سنجش علایم به‏کار رفت. از رگرسیون چندگانه برای بررسی فرضیه‌های رابطه‌ای و از شاخص‌های کلی برازش، شاخص‌های مقتصد و شاخص‌های مقایسه‌ای برای بررسی برازش مدل پیشنهادی و تدوین شده به‌وسیله نرم‌افزار SPSS و Amos graphic استفاده شد. یافته‌ها: نتایج مدل معادلات ساختاری به‏منظور تبیین نشانه‌های PTSD مزمن ناشی از جنگ، از مدل فراشناختی حمایت می‌کند. همچنین نتایج شاخص‌های برازش کلی مدل معادلات ساختاری (041/0RMSEA=،90/0GFI:،82/1c2=) نشان داد که مدل طراحی شده با داده‌های نمونه، برازش مناسب و ارتباط نزدیکی با فرض‌های نظری دارد. نتیجه‌گیری: باورهای فراشناختی با میانجی‌گری راهبردهای کنترل فکر و نشخوار فکری بر نشانه‌های PTSD مزمن ناشی از جنگ تاثیر گذاشته و این مدل علّی می‌تواند فرمول‌بندی موردی و درمان‌های بالینی را در کهنه‌سربازان مبتلا به این اختلال تسهیل کند.
دریافت: 1394/4/7 | پذیرش: 1394/4/7 | انتشار: 1394/4/7