دوره 20، شماره 4 - ( زمستان 1393 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 371-363 | برگشت به فهرست نسخه ها

Esmaeilpour K, Bakhshalizadeh Moradi S. The Severity of Grief Reactions Following Death of First-Grade Relatives . IJPCP 2015; 20 (4) :363-371
اسماعیل‌پور خلیل، بخشعلی‌زاده ‌مرادی شهناز. شدت واکنش‌های سوگ ناشی از فوت خویشاوندان درجه یک . مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1393; 20 (4) :363-371

1- دکترای مشاوره، دانشیار دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی. تبریز، خیابان 29 بهمن، دانشگاه تبریز، دانشکده علوم تربیتی و روان-شناسی، گروه روان‌شناسی. دورنگار: 33356009-044 ، E-mail: khalil_sma@yahoo.com
2- کارشناسی ارشد روان‌شناسی، دانشگاه تبریز.
هدف: هدف پژوهش حاضر، مقایسه واکنش­های سوگ ناشی از فوت خویشاوندان درجه یک (فرزند، همسر، پدر و مادر، خواهر و برادر) و بررسی تعامل آن با منتظره/ غیرمنتظره بودن مرگ متوفی بود. ­روش: از بین افرادی که پس از فوت یکی از خویشاوندان درجه یک، دچار سوگ شده بودند، 180 نفر (77 مرد و 103 زن) به روش هدف‌مند انتخاب شدند. شرکت‌کنندگان پرسش‌نامه تجربه سوگ (GEQ) را تکمیل کردند. داده‌ها به روش تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) تحلیل شد. یافته­ ها: اثر سوگ غیرمنتظره نسبت به سوگ مورد انتظار، از نظر جست‌وجوی تبیین (001/0p<) تفاوت معنی‌دار داشت و نسبت خویشاوندی (001/0p<) در برخی ابعاد واکنش سوگ تفاوت معنی­دار ایجاد می‌کرد؛ بدین ترتیب که‌ سوگ ناشی از فوت فرزند در ابعاد واکنش­های بدنی، جست‌وجوی تبیین و احساس ترک شدن، شدیدتر از سوگ سایر خویشاوندان؛ و سوگ همسر از نظر احساس ترک شدن بالاتر از سوگ ناشی از فوت همشیرها و والدین بود. سوگ همشیرها از نظر جست‌وجوی تبیین بالاتر از سوگ ناشی از فوت والدین و سوگ ناشی از فوت مادر در این مؤلفه، بالاتر از سوگ ناشی از فوت پدر بود. نتیجه ­گیری: یافته‌های به‌دست آمده، با روشن کردن تفاوت شدت واکنش­های سوگ ناشی از فوت خویشاوندان می­تواند اشاراتی برای درمان سوگ داشته باشد.

نوع مطالعه: علمي كوتاه | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1394/4/3 | پذیرش: 1394/4/3 | انتشار: 1394/4/3