دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1391 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 330-322 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadzadeh A. The Explanation of Schizotypal and Borderline Traits According to Attachment Dimensions and Basic Personality Traits. IJPCP 2013; 18 (4) :322-330
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-1927-fa.html
محمدزاده علی. تبیین صفات اسکیزوتایپی و مرزی بر پایه سبک‌های دلبستگی و صفات بنیادی شخصیت. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1391; 18 (4) :322-330

URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-1927-fa.html

دانشگاه پیام نور ، a_mohammadzadeh@pnu.ac.ir

هدف: هدف پژوهش حاضر پیش‌بینی صفات اسکیزوتایپی و مرزی از روی سبک­های دلبستگی و صفات بنیادی شخصیت بود. روش: در پژوهش همبستگی حاضر، 603 دانشجوی کارشناسی به روش تصادفی طبقه‌ای انتخاب و به نسخه تجدیدنظرشده کوتاه پرسش‌نامه شخصیتی آیزنک (EPQ-RS)، نسخه کوتاه پرسش‌نامه شخصیت اسکیزوتایپی (SPQ-B)، پرسش­نامه شخصیت مرزی (BPI) و پرسش‌نامه دلبستگی بزرگسالان (AAI) پاسخ گفتند. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چندمتغیره تحلیل شدند. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد روان‌رنجورخویی، سبک دلبستگی اجتنابی، روان‌پریشی‌گرایی، سبک دلبستگی ایمن (به‌صورت منفی)، سبک دلبستگی دوسوگرا و برون‌گرایی (به‌صورت منفی) به‌ترتیب بهترین پیش­بین­‌های صفات اسکیزوتایپی و روان‌رنجورخویی، روان‌پریشی‌گرایی و سبک‌های دلبستگی دوسوگرا و اجتنابی نیز به‌ترتیب بهترین پیش‌بین­‌های صفات مرزی بودند. نتیجه‌گیری: روان‌رنجورخویی و روان‌پریشی‌گرایی بالا در کنار سبک دلبستگی اجتنابی، الگوی پیشنهادی احتمالی برای پیش‌بینی صفات اسکیزوتایپی است و روان‌رنجورخویی و روان‌پریشی‌گرایی بالا در کنار سبک دلبستگی دوسوگرا، الگوی پیشنهادی احتمالی برای پیش‌بینی صفات مرزی است.

دریافت: 1392/3/21 | پذیرش: 1392/4/4 | انتشار: 1392/4/4