دوره 4، شماره 2 - ( پاييز 1377 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 56-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

. Vahhabzadeh A, Malek A, . Khorassani M. Definition and Tolerance of Stress Among Religious Groups. IJPCP 1998; 4 (2) :49-56
وهاب زاده عبدالوهاب، مالک ایوب، خراسانی ملیحه. تعریف و تحمل استرس در بین جمعیت‌های مذهبی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1377; 4 (2) :49-56

1- . عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- . استادیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
3- دستیار علوم اعصاب در آکادکی علوم جمهوری آذربایجان

استرس یکی از مهم‌ترین موضوع‌های دانش روانپزشکی و اعصاب می‌باشد. اما میزان آگاهی، از روندهای مغزی آن ناچیز است. بررسیهای انجام شده در دهه جاری نشان می‌دهند که وراثت اگرچه زمینه بیماریهای جسم و روان را تشکیل می‌دهد، استرس نیز نقش مهمی در شروع اختلال‌های روانی و روان تنی دارد استرس‌های شدید، مزمن و یا غیرقابل کنترل، تغییراتی در نظامهای میانجی شیمیایی، به ویژه منوآمینها ایجادو از طریق پپتیدهای عصبی، موجب تغییر میزان انعطاف پذیری این نظام‌ها می‌گردد. لازم است تأثیرات عوامل گوناگون مانند وراثت، قومیت و فرهنگ نیز در این روند مغزی بررسی گردد. بررسی حاضر به نقش باورهای مذهبی در تعریف و تحمل استرس می‌پردازد. در این پژوهش برای سنجش میزان استرس در دو گروه 50 نفری (100=N) از اهالی دو شهر و تحمل استرس می‌پردازد. دراین پژوهش برای سنجش میزان استرس در دو گروه 50نفری (100=N) از اهالی دو شهر داخلی (ایران) وخارجی (25-15 ساله)‌که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و همگی مرد بودند، از آزمون رتبه بندی وقایع استرس زای زندگی پیکل استفاده شد. بررسی بیماریهای روان تنی موجود افراد به منظور بررسی میزان تحمل استرس انجام گردیده است. در بررسی حاضر پرداخت وجوهات مذهبی به عنوان شاخص باورهای مذهبی درنظر گرفته شده است. داده‌های پژوهش به کمک ازمون t و تحلیل واریانس مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت. نتایج نشان داد که تجربه رویدادهای استرس زای زندگی در این جمعیت‌ها با هم و همچنین نسبت به بررسی‌های مشابه فرق می‌کند. همچنین تحمل استرس که شاخص آن در این بررسی درصد ابتلا به بیماریهای روان تنی است در دو گروه تفاوت معنی‌داری نشان می‌أهد. نتایجب ررسی حاضر نشان می‌دهد که باورهای مذهبی در تجربه و تحمل استرس مؤثر است. در برنامه‌ریزیهای بهداشت روانی، لازم است تأثیر این عامل درنظرگرفته شود.

دریافت: 1391/9/27 | انتشار: 1377/8/24