دوره 2، شماره 1 و 2 - ( تابستان و پاييز 1374 )                   جلد 2 شماره 1 و 2 صفحات 90-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shadloue F. Translate. IJPCP 1995; 2 (1 and 2) :82-90
URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-1682-fa.html
شادلویی فلورا. فراتحلیلی از کارایی درمانی مداخلات غیردارویی دردرمان بیخوابی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1374; 2 (1 و 2) :82-90

URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-1682-fa.html


انستیتو روانپزشکی تهران. تهران
چکیده:   (8688 مشاهده)
به دلیل اهمیت نقش عوامل روانشناختی در بیخوابی، نارسایی درمانهای دارویی و علاقه و استقبال چشمگیر بیماران از درمانهای غیردارویی برای بیخوابی، نویسندگان مقاله به منظور بررسی کارایی و تداوم شیوه‌های درمانی روانشناختی در درمان بیخوابی‌های مزمن به یک فراتحلیل پرداختند. نتایج 59 پژوهش انجام شده در این زمینه که جمعا 2102 آزمودنی را مورد بررسی قرار داده بودند، براساس معیارهای زیر که در مقالات وجود داشت برای بازبینی برگزیده شدند. 1- شکایت اصلی اشکال در به خواب رفتن یا تداوم آن و یا هر دوی آنها. 2- کاربرد درمانهای غیردارویی. 3- بررسی با استفاده از یک طرح گروهی. 4- مقیاسهای موردنظر شامل تاخیر در شروع خواب. مدت زمان بیداری پس از شروع خواب، تعداد بیدارشدنهای شبانه و کل مدت خواب بوده ست. مداخلات روانشناختی با میانگین 5 ساعت مدت درمان که تغییرات موثقی را در 2 مقیاس از 4 مقیاس به وجود آورده بود، مورد بررسی قرار گرفت. متوسط میزان اثربخشی (نمره Z) برای تاخیر در به خواب رفتن 88/0 و برای مدت خواب 65/0 بود. نتایج نشان دهنده آن بود که مبتلایان به بیخوابی پس از درمان در میزان به خواب رفتن از 81% گروه کنترل بدون درمان ودر میزان تداوم خواب از 74% گروه نامبرده بهتر بودند. روش کنترل محرک و محدود نمودن زمان خواب از موثرترین روشهای درمانی به کار رفته بودند. در حالی که استفاده از روش آموزش بهداشت خواب به تنهایی موثر نبود. بهبودی ایجاد شده در پیگیری شش ماه بعد به خوبی حفظ شده بود. یافته‌ها نشان می‌دهند که مداخلات غیردارویی سبب ایجاد تغییرات درازمدت و پایا در الگوی خواب بیماران مبتلا به بیخوابی مزمن گردیده است.
متن کامل [PDF 5188 kb]   (3135 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: روانپزشکی و روانشناسی
دریافت: 1391/9/20 | انتشار: 1374/6/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian Journal of Psychiatry and Clinical Psychology

Designed & Developed by : Yektaweb