دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 1391 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 149-138 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharifi V, Mesgarpour B, Basirnia A, Amin-Esmaeeli M, Farhoudian A, Amini H, et al . Quality of Studies on the Prevalence of Psychiatric Disorders in Iran . IJPCP 2012; 18 (2) :138-149
شریفی ونداد، مسگرپور بیتا، بصیرنیا آناهیتا، امین‌اسماعیلی معصومه، فرهودیان علی، امینی همایون، و همکاران. و همکاران.. کیفیت پژوهش‌های شیوع اختلال‌های روانپزشکی در ایران. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1391; 18 (2) :138-149

1- دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی تهران، ، vsharifi@tums.ac.ir
2- دانشگاه پزشکی وین
3- دانشگاه علوم‌پزشکی تهران
4- مرکز تحقیقات ایدز دانشگاه علوم‌پزشکی تهران
5- استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، مرکز تحقیقات سوءمصرف و وابستگی به مواد
6- دانشگاه علوم‌پزشکی تهران،
7- خدمات بهداشتی ACT،
8- دانشگاه مک‌مستر

هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی کیفیت پژوهش­های انجام شده در زمینه شیوع اختلال‌های روانپزشکی در ایران بود. روش: پژوهش‌های انجام­شده در زمینه شیوع کلی اختلال‌های روانپزشکی در جمعیت عمومی و جمعیت دانش‌آموزی بالای 15 سال ایران بر پایه جست‌وجو در بانک‌های اطلاعاتی PubMed،ISI WOS ، PsycINFO، CINAHL، Irandoc، EMBASE، IranPsych، IranMedex و SID و منابع غیرالکترونیکی مانند کتابچه‌های چکیده مقاله‌ها مورد بررسی قرار گرفت. شاخص‌های کیفیت پژوهش­ها در این مطالعه عبارت بودند از: توضیح دقیق پرسش‌های پژوهش، نمونه­گیری تصادفی، معرف­بودن نمونه پژوهش برای جامعه هدف، کاربرد روش­ اندازه­گیری یکسان برای کل نمونه، کاربرد ابزارهای روا و پایا و تحلیل مناسب داده­ها. یافته‌ها: از میان پژوهش‌های مربوط به شیوع کلی اختلال‌های روانپزشکی در کشور، تنها مواردی که نمونه­گیری تصادفی داشتند (43 مورد)، در پژوهش حاضر بررسی شدند. از این تعداد، تنها در نزدیک 40 درصد پژوهش‌ها، ویژگی‌های نمونه مورد بررسی معرف ویژگی‌های جامعه هدف بود و در بیش از 25 درصد موارد، روایی و پایایی نسخه فارسی ابزارها بررسی یا گزارش نشده بود. درکل، نزدیک به یک­سوم پژوهش‌ها از کیفیت مناسب (نمونه­گیری تصادفی، کاربرد ابزارهای روا و پایا و نمونه معرف جامعه هدف) برخوردار بودند. نتیجه‌گیری: این پژوهش که بخشی از یک مرور نظام‌مند بود، هرچند تنها روی گروهی از پژوهش‌های شیوع اختلال‌های روانپزشکی در کشور انجام شد، نشان­گر رعایت­نشدن شاخص‌های مهم کیفی در بخش قابل­توجهی از پژوهش‌ها بود. پیشنهاد می­شود در برنامه‌ریزی­های پژوهشی به­جای تأکید صرف بر افزایش کمی پژوهش­ها، سیاست­های مشخصی برای ارتقای کیفیت آنها در نظر گرفته شود.

دریافت: 1391/8/10 | انتشار: 1391/5/25