استاد دکتر اصغر الهی در دوم اردیبهشت ۱۳۲۳ در مشهد متولد شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همان شهر به پایان رساند و موفق به دریافت درجه دکترا در رشته پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی مشهد شد. دکتر الهی آموزش روانپزشکی را از سال 1355 در بیمارستان روزبه آغاز کرد، اما پیش از آن مدتی را در فرانسه گذراند. قرار بود دوره تخصصی خود را در شهر پاریس طی کند، اما غربت را تاب نیاورد و زیستن در میان مردمان سرزمین خود را ترجیح داد.
دکتر الهی در معرفی خود در آخرین مجموعه داستان چاپشدهاش با عنوان «حکایت عشق و عاشقی ما» مینویسد: «دلم میخواست نویسندهای بهنام یا روانپزشکی توانا شوم. که به هیچکدام از این دو آرزوی خود دست نیافتم. با این همه هنوز امیدوارم که شاید... » خودنگاری دکتر الهی بیش از آن که ناظر به جایگاه وی در داستاننویسی معاصر یا جامعه روانپزشکی باشد مؤید فروتنی اوست: مؤلفهای اخلاقی و شخصیتی که همه دوستان و همکارانش بهعنوان یک ویژگی برجسته او از آن یاد میکنند.
دکتر الهی داستاننویسی را در دهه چهل خورشیدی با مجموعه داستان «بازی» آغاز و طی سالهای دهه 50 تا 80 آثار ماندگاری را خلق کرد. وی در سال 1377 به خاطر نگارش رمان «سالمرگی» برنده جایزه معتبر ادبی بنیاد گلشیری شد. اغلب داستانهای موفق اصغر الهی بر بستر سبکی با عنوان «داستان روانشناختی» خلق شدهاند. سبکی که توسط افرادی چون صادق هدایت و دکتر غلامحسین ساعدی به داستاننویسی فارسی معرفی شد. اصغر الهی اما تکنیک و شیوهای نو نیز در داستاننویسی فارسی ابداع کرد که تکنیک «خودواگویی روانی» نام نهاده شده است. تکنیکی که در این نوشته کوتاه مجالی برای معرفی آن نیست.
در زمینه روانپزشکی از دکتر الهی تنها یک تألیف بهجا مانده: «پیشدرآمدی بر روانشناسی اجتماعی: رابطه پزشک و بیمار»؛ اثری که اهمیت رابطه با بیماران را در سپهر حرفهای وی نشان میدهد. الهی در زمینه نشانهشناسی اختلالات روانی نامآور و یگانه بود؛ چنانکه در این زمینه ابداعاتی نیز داشت. متأسفانه مرگ فرصت نداد اثر او در این زمینه با عنوان «زبان روانپزشکی» به زیور طبع آراسته شود.
دکتر الهی در فاصله سال های 64-1362 سردبیر نشریه «بازتاب روانشناسی» بود. وی همچنین در نیمه اول دهه 70 ریاست بیمارستان شهید نواب صفوی (ایران کنونی) را به عهده داشت.
دکتر اصغر الهی از نوجوانی به بیماری روماتیسم قلبی مبتلا شد. وی در سال 1373 نیز به دنبال سکته مغزی متحمل ناتوانی بیشتر در زمینه گفتار و حرکت شد. با این وجود، وی در مدتی بیش از چهل سال ستیز با رنج بیماری و ناتوانی از پا ننشست. پنجه در پنجه مرگ انداخت، رابطه خود را با بیماران نگسست و پارهای آثار ممتاز ادبی خود را در همین دوران خلق نمود.
رنجهای دکتر الهی 12 خرداد 1391 در تهران به پایان رسید.بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |