هدف: این پژوهش به منظور تعیین میزان فرسودگی شغلی در سه بعد خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و کاهش کفایت شخصی و بررسی ارتباط آن با ویژگیهای شخصیتی پرستاران انجام شده است.
روش:210 پرستار شاغل در بیمارستان رسول اکرم (ص) برپایهی پرسشنامهی فرسودگی شغلی مازلاک و پرسشنامهی شخصیتی چند محوری مینه سوتا، مقیاس اختلال شخصیت ارزیابی شدند. از این تعداد، 184 پرسشنامه تکمیل گردید و بقیهی پرسشنامهها بدون پاسخ بود یا بهطور ناقص پاسخ داده شده بود (میزان پاسخ: 6/87%). 4 گروه از افراد مورد بررسی که بالاترین فراوانی ویژگیهای شخصیتی را داشتند انتخاب گردیدند. برای تحلیل تفاوت میانگین نمرهی فرسودگی در این گروهها، روش تحلیل پراش یکطرفه (ANOVA) ، روش آماری تحلیل پراش چند طرفه (MANOVA) و روش تعقیبی Post- hoc با روش Least بهکار برده شد.
یافتهها:میزان کلی فرسودگی شغلی در پرستاران در بعد خستگی هیجانی، متوسط، در بعد مسخ شخصیت، پایین و در بعد کفایت شخصی، متوسط بود. افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری بالاترین میزان خستگی هیجانی و پایینترین میزان کفایت شخصی را نشان دادند. افراد نمایشی و خودشیفته به ترتیب دارای بالاترین میزان مسخ شخصیت و کفایت شخصی بودند.
نتیجه:میزان فرسودگی شغلی، افزون بر ارتباط با متغیرهای شغلی و جمعیت شناختی، در گروههای شخصیتی مختلف نیز متفاوت است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |