دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1390 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 312-304 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahjoee T, Mahmood Aliloo M, Bakhshipour Roodsari A, Fakhari A. Intolerance of Uncertainty and Worry among Patients with Generalized Anxiety Disorder and Obsessive-Compulsive Disorder . IJPCP 2012; 17 (4) :304-312
شاهجویی تقی، محمودعلیلو مجید، بخشی‌پور رودسری عباس، فخاری علی. تحمل‌نکردن بلاتکلیفی و نگرانی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و اختلال وسواسی- اجباری . مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1390; 17 (4) :304-312

1- دانشگاه تبریز. ، shahjoee_daye63@yahoo.com
2- دانشگاه تبریز
3- دانشگاه علوم پزشکی تبریز

هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه مؤلفه­های شناختی تحمل­نکردن بلاتکلیفی و نگرانی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، اختلال وسواسی- اجباری و افراد سالم بود. روش: از سه گروه بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری و افراد سالم، هریک 31 نفر به روش نمونه­گیری دردسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده­ها مقیاس تحمل­نکردن بلاتکلیفی (IUS) و پرسش­نامه نگرانی ایالت پن (PSWQ) به­کار رفت. داده­ها به روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) تحلیل شدند. یافته­ها: در دو خرده­مقیاس «تصور نااطمینانی به ناتوانی برای عمل­کردن منجر می­شود» و «نااطمینانی پریشان­کننده و آشفته­کننده است»، هم­چنین از نظر نگرانی آسیب­شناختی میان سه گروه تفاوت وجود داشت  (0001/0p<). در نمره کل تحمل‌نکردن بلاتکلیفی و دو خرده­مقیاس «وقایع غیرمنتظره منفی هستند و باید از آنها دوری کرد» و «وجود نااطمینانی غیرمنصفانه است» تفاوت هر یک از دو گروه مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و وسواسی- اجباری با گروه گواه معنادار بود (0001/0p<). نتیجه‌گیری: تحمل­نکردن بلاتکلیفی یک ویژگی مشترک اختلال اضطراب فراگیر و اختلال وسواسی- اجباری است و آنچه که باعث تمایز دو اختلال می­شود، راهبردهای مقابله­ای به­کاررفته برای کاهش بلاتکلیفی است.

دریافت: 1391/2/13 | انتشار: 1390/10/25