دوره 13، شماره 1 - ( ويژه‌نامه OSCE بهار 1386 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 24-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghva A, Rasoulian M, Panaghi L, Bolhari J, Zarghami M, Nasr-esfahani M et al . Validity and Reliability of the First Objective Structured Clinical Examination (OSCE) in Psychiatry in Iran. IJPCP 2007; 13 (1) :17-24
تقوا ارسیا، رسولیان مریم، پناغی لیلی، بوالهری جعفر، ضرغامی مهران، نصر اصفهانی مهدی و همکاران.. پایایی و روایی نخستین آزمون ساختاریافته عینی- بالینی (OSCE) روانپزشکی در ایران. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1386; 13 (1) :17-24

1- ، E-mail: drarsiataghva@irimc.org
 چکیده

هدف:این پژوهش با هدف بررسی پایایی و روایی آزمون ساختاریافته عینی- بالینی (OSCE) در حوزه روانپزشکی و در میان دستیاران انجام شده است.

روش:پس از بررسی‎ و بحث‎های فراوان میان استادان روانپزشکی کشور، نُه ایستگاه 12 دقیقه‎ای طراحی گردید. در هر ایستگاه دو ارزیاب ممتحن جداگانه به تکمیل چک‌لیست‎های (برگ‌آزمون‌های) از پیش طراحی شده ‎پرداختند. در هشت ایستگاه از بیمار استانداردشده استفاده شد. روایی ظاهری و محتوایی، روایی ساختاری، روایی هم‌زمان و پایایی بین دو ارزیاب، ثبات درونی و پایایی بین ایستگاه‎ها بررسی شد.

یافته‎ها:روایی ظاهری و محتوایی آزمون پس از برگزاری جلساتی با حضور استادان و دبیر دانش‌نامه تخصصی کشور و استخراج کلیه هدف‌های عملی و به بحث گذاشتن آن در نشست‌های گوناگون به‌دست آمد. روایی ساختاری با مقایسه نمرات OSCE دستیاران با نمره‌های استادان مستقیم ایشان و روایی هم‌زمان با بررسی همبستگی نمره‌های OSCE  با آزمون دانش‌نامه کتبی، شفاهی، ارتقا و ورودی به رشته روانپزشکی بررسی گردید، که نشان‌دهنده روایی مناسب این آزمون بود. بررسی پایایی آزمون نیز به‌کمک پایایی بین دو ارزیاب، ثبات درونی و پایایی بین ایستگاه‎ها نشان داد که این آزمون از پایایی مناسب برخوردار است.

نتیجه‌گیری:نخستین آزمون OSCE روانپزشکی دارای پایایی و روایی چشم‌گیری بود.

نوع مطالعه: پژوهشي اصيل |
دریافت: 1386/4/30 | انتشار: 1386/2/25