1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. ، sanaz.einy@yahoo.com
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
3- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه مراغه، آذربایجان شرقی، ایران.
چکیده: (269 مشاهده)
اهداف: کارکنان مراقبتهای بهداشتی که درگیر مبارزه با کرونا هستند در معرض میزان بالایی از حالات افسردگی و اضطراب قرار دارند؛ از اینرو، هدف پژوهش حاضر پیشبینی اضطراب کرونا در پرستاران براساس حمایت اجتماعی ادراکشده و حسانسجام بود.
مواد و روشها: روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعهی آماری پژوهش حاضر کلیه پرستاران شاغل در بیمارستانها و درمانگاههای شهر رشت که در سال 1399 مشغول به خدمت بودند را تشکیل میداد که 200 نفر به صورت اینترنتی و از طریق شبکههای مجازی در پژوهش شرکتکردند. ابزارهای جمعآوری اطلاعات شامل مقیاس اضطراب بیماری کرونا (علیپور و همکاران، 1398)، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراکشده (زیمت و همکاران، 1988) و پرسشنامه حسانسجام فرم 13 مادهای (آنتونووسکی، 1987) بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان و از طریق نرم افزارهای Spss23 انجام شد.
یافتهها: اضطراب کرونا در پرستاران با حمایت اجتماعی ادراکشده (0/581- = : β0/۰۱>p) و حسانسجام (۰/۶۷۲- = :β0/۰۰۱>p) رابطهی منفی و معناداری داشت. حمایت اجتماعی ادراکشده و حسانسجام 42 درصد از واریانس نمرات اضطراب کرونا در پرستاران را پیشبینی کردند (0/01>p).
نتیجهگیری: بنابراین، حمایت اجتماعی ادراکشده و حسانسجام نقش مهمی در میزان اضطراب کرونا پرستاران ایفا میکنند. لذا آموزش پرستاران در زمینه افزایش حسانسجام جهت توانمندسازی و اجرای برنامههای حمایتی قابل درک برای آنها پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1399/2/29 | پذیرش: 1399/6/23 | انتشار: 1399/9/10