1- گروه روان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه سلمان فارسی کازرون، کازرون، ایران
2- گروه روان شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه سلمان فارسی کازرون، کازرون، ایران ، Lshameli29@yahoo.com
3- گروه روان شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده: (114 مشاهده)
اهداف این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی درمان چشمانداز زمان بر ابعاد چهارگانه تاریک شخصیت مادران و علائم اضطراب جدایی کودکان پیش دبستانی انجام شد.
مواد و روشها مطالعه حاضر از نوع شبهآزمایشی بود که با استفاده از طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه گواه و یک دوره پیگیری اجرا گردید. از میان مادران همه کودکان پیشدبستانی دارای علائم اضطراب جدایی شهرستان کازرون در زمستان 1397، 32 نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (16 نفر) و گواه (16 نفر) قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقهای (یکبار در هفته) درمان چشمانداز زمان شرکت کردند. دادههای پژوهش از طریق پرسشنامه دوجین کثیف، مقیاس کوتاه تکانش دیگرآزاری و پرسشنامه علائم مرضی کودکان جمعآوری و با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS و روش آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر، تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها نتایج نشان داد درمان چشمانداز زمان مادران باعث کاهش معنادار نمرات کودکان در علائم اضطراب جدایی (05/0P≤ ) در مرحله پسآزمون تا پیگیری یک ماهه شد. در مورد ابعاد چهارگانه تاریک شخصیت مادران، فقط در بعد خودشیفتگی تفاوت معناداری میان گروه آزمایش و گواه مشاهده گردید و در سه بعد ماکیاولیسم، جامعهستیزی و دیگرآزاری کاهش معناداری دیده نشد (05/0 P≥).
نتیجهگیری درمان چشمانداز زمان مادران، منجر به کاهش علائم اضطراب جدایی در کودکان میشود. اما بر همهی ابعاد چهارگانه تاریک شخصیت مادرها تأثیر معناداری ندارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصيل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی و روانشناسی دریافت: 1398/11/11 | پذیرش: 1399/6/3