دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1395 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 317-308 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soraya S, Kamalzadeh L, Nayeri V, Bayat E, Alavi K, Shariat S V. Factor Structure of Personality Inventory for DSM-5 (PID-5) in an Iranian Sample. IJPCP 2017; 22 (4) :308-317
ثریا شیوا، کمال زاده لیلا، نیری وحیده، بیات عصمت، علوی کاوه، شریعت سید وحید. ساختار عاملی پرسش‌نامه شخصیتی PID-5) DSM-5) در نمونه ایرانی . مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1395; 22 (4) :308-317

1- گروه روانپزشکی، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- گروه روانشناسی عمومی، مرکز تحقیقات بهداشت روان، دانشگاه علوم پزشکی ایران
3- گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات بهداشت روان، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان(انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران
4- گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات بهداشت روان، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان(انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، E-mail: vahid.shariat@gmail.com

هدف: این پژوهش با هدف ترجمه و بررسی ساختار عاملی پرسشنامه شخصیتی 5-DSM (5-PID) در زبان فارسی انجام شد.

مواد و روش ها :در این پژوهش مقطعی، جامعه آماری به روش در دسترس از بین دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران انتخاب شد. پس از برگرداندن 5-PID به فارسی و ترجمه مجدد به انگلیسی، پرسشنامه روی 217 نفر (114 دانشجوی سالم و 103 بیمار مبتلا به اختلالات شخصیت) اجرا شد. دادههای بهدستآمده به روش تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نسخه 22 نرمافزار آماری SPSS و روش تحلیل اجزای اصلی و چرخش مایل سنجیده، بار عاملی هر وجه مرتبط با هرکدام از عوامل پنجگانه استخراج شد.

یافته ها :در تحلیل عاملی پنج عامل استخراج شد. عامل اول شامل گویههای «بیلذتی»، «مضطرببودن»، «افسردگیپذیری»، «حواسپرتی»، «ناپایداری هیجانی»، «تکانشگری»، «ناامنی در جدایی» و «سلطهپذیری»؛ عامل دوم شامل «توجهجویی»، «سنگدلی»، «فریبکاری»، «خودبزرگبینی»، «خصومت» و «دغلکاری»؛ عامل سوم شامل «گریز از صمیمیت»، «عاطفهپذیری محدود»، «انزوا» و «شکاکیت»، عامل چهارم شامل «درجازدگی»، «کمالطلبی نامنعطف»، «تکانشگری»، «مسئولیتناپذیری» و «خطرپذیری» و عامل پنجم شامل «غرابت»، «کژتنظیمی ادراکی»، «باورها» و «تجارب نامعمول» میشود.

نتیجه گیری: نسخه فارسی پرسشنامه از نظر رواییسازه، وضعیت قابل قبولی دارد و با تأیید روایی و پایایی، قابلیت دارد که بین مخاطبان ایرانی فارسیزبان به عنوان ابزاری برای بررسی اختلالات شخصیتی، کاربری بالینی داشته باشد.

متن کامل [PDF 4602 kb]   (7527 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (13570 مشاهده)
دریافت: 1395/12/22 | پذیرش: 1395/10/12 | انتشار: 1395/12/22