دوره 20، شماره 3 - ( پاييز 1393 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 200-189 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi-Movaghar A, Amin-Esmaeili M, Hefazi M, Rafiey H, Shariat S V, Sharifi V, et al et al et al et al . National Priority Setting for Mental Health in Iran. IJPCP 2014; 20 (3) :189-200
رحیمی موقر آفرین، امین اسماعیلی معصومه، حفاظی میترا، رفیعی حسن، شریعت سید وحید، شریفی ونداد، و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران. و همکاران.. تعیین اولویت‌های سلامت روان کشور . مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1393; 20 (3) :189-200

1- مرکز ملی مطالعات اعتیاد، پژوهشکده کاهش رفتار پرخطر، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران ، E-mail:dr.m.a.esmaeeli@gmail.com
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروه بهداشت روان و سوء مصرف مواد، مرکز تحقیقات ایدز ایران
4- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد
5- دانشگاه علوم پزشکی ایران، مرکز تحقیقات بهداشت روان، انستیتو روانپزشکی تهران- دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان
6- دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروه روانپزشکی و مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی
7- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
8- دانشگاه علوم پزشکی ایران،انستیتو روانپزشکی تهران-دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان
9- دانشگاه علوم پزشکی ایران؛ انستیتو روانپزشکی تهران- دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان
10- دانشگاه علوم پزشکی تهران، مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی، بخش روانپزشکی کودک و نوجوان
11- دانشگاه علوم پزشکی تهران
12- دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
13- دانشگاه علوم پزشکی ایران، انستیتو روانپزشکی تهران- دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان
14- اداره سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
15- دانشگاه علوم پزشکی ایران
16- دانشگاه علوم پزشکی ایران، انستیتو روانپزشکی تهران- دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان
هدف: مطالعه حاضر با هدف تعیین اولویت‌های سلامت روان کشور و به سفارش شبکه تحقیقات سلامت روان کشور انجام شد. مهم‌ترین فایده اولویت‌بندی، سرمایه‌گذاری و بودجه‌بندی اثربخش در مورد معضلات سلامت روان است. با اولویت‌بندی دقیق، هزینه- اثربخشی مداخلات افزایش می‌یابد و از هدر رفتن منابع ملی جلوگیری می‌شود. روش: متخصصان از رشته‌های گوناگون مرتبط، برنامه‌ریزان و مسئولان، مدیران اجرایی و ارائه‌کنندگان خدمات در این امر مشارکت داشتند. در مرحله اول، از طریق مرور منابع و بارش فکری، فهرست جامعی از موضوعات بهداشت روان کشور تهیه و ‌حیطه‌بندی شد. در مرحله دوم، شاخص‌های اولویت‌بندی موضوعات به تفکیک هر حیطه و ضریب تأثیر هر یک تعیین شد. در مرحله سوم، با استفاده از روش گروه اسمی، تعداد 50 موضوع به‌دست‌آمده غربال و 25 موضوع انتخاب شد. این 25 موضوع به زیرموضوع‌هایی تقسیم شد و سپس فرد یا افرادی که در آن موضوع صاحب‌نظر بودند، شواهد داخلی و در صورت نیاز، شواهد خارجی مربوط به شاخص‌های تعیین‌شده برای هر زیرموضوع را مرور و ارائه کردند. با استفاده از شواهد موجود، دوباره با استفاده از روش گروه اسمی، رتبه‌بندی موضوعات در هر حیطه و بر اساس شاخص‌های اولویت‌بندی انجام شد. یافته‌ها: در نهایت، 25 موضوع انتخاب شد. 10 موضوع اول منتخب به‌عنوان اولویت‌های ملی سلامت روان، عبارت بود از: سه موضوع از میان اختلالات روانـپزشکی، شامل اعتیاد، افسردگی و خودکشی؛ دو موضوع از میان مشکلات و عوامل تعیین‌کننده سلامت روان، شامل خشونت خانگی و رفتارهای پرخاشگرانه، فشار روانی و بلایا؛ سه موضوع از میان سیاست‌ها و نظام ارائه خدمات سلامت روان و سوء مصرف مواد، شامل ادغام خدمات سلامت روان و اعتیاد در مراقبت‌های بهداشتی اولیه، خدمات بهداشت روان شهری و خدمات فوریتی روانپزشکی؛ و دو گروه از میان جمعیت‌های خاص، شامل کودکان و نوجوانان و زنان آسیب‌پذیر. نتیجه‌گیری: وجود سند اولویت‌های سلامت روان که مورد پذیرش افراد صاحب نفوذ این حیطه باشد، موجب حمایت و ارتقای هرچه بیشتر سیاست‌ها و برنامه-های سلامت روان کشور در جهت اولویت‌های تعیین‌شده می‌شود.
دریافت: 1393/11/25 | پذیرش: 1393/11/25 | انتشار: 1393/11/25