دوره 2، شماره 3 - ( زمستان 1374 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 38-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

Malek A, Dastgiri S. A Study of Human Biological Rhythms Based on Moon Phases and Their Effects on Suicides, Car Accidents, and Psychic Crises. IJPCP 1996; 2 (3) :32-38
مالک ایوب، دستگیری سعید. بررسی تأثیر وضعیت‌های مختلف کره ماه در رخداد خودکشی، تصادفات رانندگی و بحرانهای روانی. مجله روانپزشكي و روانشناسي باليني ايران. 1374; 2 (3) :32-38

1- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
2- گروه اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیرات ماه رد وضعیتهای مختلف بر وقوع خودکشی، تصادفات رانندگی و بحرانهای روانی می‌باشد. اطلاعات و مواد لازم برای مطالعه به ترتیب از قسمت بایگانی بیمارستان امام خمینی اداره راهنمایی و رانندگی و بیمارستان روانپزشکی رازی تبریز گردآوری شده است. در این بررسی 808 مورد اقدام بهخودکشی به طریقه مسمومیت دارویی و 6301 مورد تصادف رانندگی داخل شهری در سال 1368 و 3632 مورد بیمار روانی بستری شده در طول سالهای 1368 تا پایان 1370 و نیمه اول 1371 مورد بررسی قرار گرفته است. سپس تعداد مواردمربوط به هر کدام برحسب روزهای مختلف ماههای شمسی استخراج و با معادلشان از روزهای قمری تطبیق داده شده ودر نهایت وقوع آنها براساس روزهای قمری تنظیم گردیده است. نتیجه حاصله در هر مورد با آزمون متناسب مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفته و یافته‌های زیر بدست آمده است: 1- درصد اقدام به خودکشی به ازای هر روز از روزهای نزدیک ماه بدر در مقایسه با درصدهای مشابه در سایر روزهای ماه قمری افزایش معنی‌داری نشان می‌دهد (05/0P<). 2- توزیع فراوانی تصادفات رانندگی برحسب روزهایمختلف قمری تفاوت معنی داری با هم دارد (01/0P<) به گونه‌ای که بیشترین درصد برای هریک از روزهای حوالی ماه بدر مشاهده می‌شود. 3- توزیع فراوانی پذیرش بیماران به بیمارستان برحسب روزهای مختلف قمری تفاوت معنی داری نشان می‌دهد‌(05/0P<) و بیشترین درصد برای هریک از روزهای نزدیک ماه بدر مشاهده می‌شود. نتایج نشان دهنده وجود برخی از ریتمهای زیست‌شناختی ماهانه در انسان است که تحت تأثیر تغییرات دوره‌ای کره ماه در گردش به دور زمین بوده و در نوسان حالات خلقی و هیجانی انسان مؤثر است.
دریافت: 1391/9/21 | پذیرش: 1392/4/26 | انتشار: 1392/4/26